Stare de urgenţă în Ferguson, înaintea deciziei în cazul tânărului de culoare împuşcat de poliţie

Guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, a decretat luni starea de urgenţă, pe fondul temerilor cu privire la riscul declanşării unor violenţe în oraşul Ferguson, unde justiţia urmează să decidă dacă poliţistul acuzat pentru împuşcarea unui tânăr de culoare va fi inculpat sau nu.

227 afișări
Imaginea articolului Stare de urgenţă în Ferguson, înaintea deciziei în cazul tânărului de culoare împuşcat de poliţie

Stare de urgenţă în Ferguson, înaintea deciziei în cazul tânărului de culoare împuşcat de poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printr-un decret care a intrat în vigoare luni pentru o perioadă de 30 de zile, guvernatorul a ordonat desfăşurarea forţelor de poliţie şi activarea Gărzii Naţionale din Missouri în oraşul Ferguson, pe fondul temerilor cu privire la "posibilitatea unor revolte ample", în contextul în care autorităţile judiciare ale statului şi ale comitatului Saint Louis "urmează să anunţe concluziile anchetelor penale independente" în cazul împuşcării unui tânăr de culoare.

Tânărul de culoare Michael Brown a fost împuşcat mortal la 9 august de poliţistul Darren Wilson, după ce a ieşit dintr-un magazin de băuturi alcoolice, unde a fost acuzat că a furat un pachet de ţigări.

Rezultatele autopsiilor realizate la solicitarea familiei tânărului şi a Departamentului Justiţiei au arătat că tânărul a fost împuşcat cu cel puţin şase gloanţe. Revolte rasiale au izbucnit în oraşul Ferguson, după împuşcarea tânărului.

Tribunalul din comitatul Saint Louis urmează să anunţe decizia cu privire la inculparea lui Darren Wilson, ceea ce înseamnă că poliţistul ar putea să fie judecat, sau scos de sub acuzare în cazul în care juraţii vor decide că s-a aflat în legitimă apărare.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, poliţistul ar urma să scape de urmărirea penală, ceea ce ar putea provoca manifestaţii în oraşul Ferguson. "În condiţiile în care oraşul Ferguson şi regiunea Saint Louis s-au confruntat în ultimele trei luni cu revolte (...) statul Missouri va fi pregătit să răspundă într-un mod corespunzător oricăror reacţii" la anunţul juriului, a adăugat guvernatorul Jay Nixon în decretul aprobat luni.

Într-o altă declaraţie, guvernatorul Jay Nixon a anunţat că folosirea Gărzii Naţionale din Missouri pentru a suplimenta forţele de poliţie a fost decisă pentru a "menţine liniştea şi a asigura protecţia celor care îşi exprimă dreptul la libera exprimare", alături de poliţia rutieră şi poliţia din Saint Louis. "Toţi locuitorii din regiunea Saint Louis trebuie să se simtă în siguranţă şi să-şi facă auzită vocea, fără să se teamă de violenţe sau intimidări", a declarat guvernatorul Jay Nixon. "Este necesar să fim pregătiţi, indiferent de decizia juraţilor din comitatul Saint Louis sau a Departamentului Justiţiei", a adăugat guvernatorul.

Decizia juraţilor în cazul poliţistului Darren Wilson este aşteptată cel mai târziu la sfârşitul lunii. Departamentul de Justiţie, care a efectuat la rândul său două anchete în legătură cu împuşcarea tânărului Michael Brown, nu a anunţat o dată până la care acestea vor fi finalizate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici