"Stare de urgenţă sanitară" în SUA din cauza gripei porcine

Statele Unite au declarat duminică "stare de urgenţă sanitară" din cauza gripei porcine, iar un oficial de la Casa Albă a anunţat că pe teritoriul SUA au fost înregistrate 20 de cazuri de îmbolnăvire.

17 afișări
Imaginea articolului "Stare de urgenţă sanitară" în SUA din cauza gripei porcine

"Stare de urgenţă sanitară" în SUA din cauza gripei porcine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile medicale "declară astăzi (duminică - n.red) stare de urgenţă sanitară în Statele Unite", a anunţat, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Casa Albă, secretarul american pentru Securitate Internă, Janet Napolitano.

Starea de urgenţă sanitară permite Guvernului să aloce resurse umane, la nivel municipal, statal şi federal, pentru combaterea răspândirii virusului, iar Napolitano a precizat că este vorba despre "o procedură operaţională obişnuită" pentru acest tip de situaţie.

"Orice persoană care intră în Statele Unite venind dintr-o ţară unde s-a înregistrat forma umană a virusului gripei porcine va respecta protocoalele" impuse de autorităţile sanitare, a adăugat ea, afirmând că personalul responsabil pentru formalităţile de imigrare va fi însărcinat cu depistarea eventualelor simptome ale bolii.

"Călătorii care prezintă simptomele bolii (...) vor fi izolaţi în baza reglementărilor în vigoare", a afirmat Napolitano.

Departamentul pentru Securitate Internă a precizat că, în afara decretării "stării de urgenţă sanitară", autorităţile americane instituie şi controale la frontieră pentru persoanele care vin din ţările deja afectate de gripa porcină.

Directorul CDC, dr. Richard Besser, a afirmat că, până în prezent, în Statele Unite au fost confirmate 20 de cazuri de îmbolnăvire - opt la New York, şapte în California, două în Texas, două în Kansas şi unul în Ohio. El a avertizat că este de aşteptat ca în zilele următoare să fie identificate şi alte cazuri pe teritoriul Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici