"Starea Uniunii": Obama urmează să prezinte măsuri unilaterale în discursul anual susţinut la Capitoliu

Barack Obama urmează să prezinte marţi, în faţa unor congresmeni reticenţi faţă de reformele sale, măsuri unilaterale în vederea relansării economice şi reducerii inegalităţilor, în discursul său anual despre "starea Uniunii".

207 afișări
Imaginea articolului "Starea Uniunii": Obama urmează să prezinte măsuri unilaterale în discursul anual susţinut la Capitoliu

"Starea Uniunii": Obama urmează să prezinte măsuri unilaterale în discursul anual susţinut la Capitoliu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aşteptat la Capitoliu la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României), preşedintele Statelor Unite va relua una dintre temele sale predilecte, şi anume susţinerea clasei medii şi a celor care vor să acceadă în aceasta, potrivit colaboratorilor preşedintelui.

La începutul celui de-al şaselea an de când se află la putere şi pe fondul unei ameliorări treptate a economiei, preşedintele democrat are în continuare "obiective foarte ambiţioase", a dat asigurări Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

El a negat că Obama s-ar resemna la o agendă redusă, după ce anul 2013 a fost marcat de multiple eşecuri în domeniul legislativ, în privinţa circulaţiei armelor de foc, ajutorului acordat şomerilor sau reformarea imigraţiei.

Lansarea ratată a unui dispozitiv central în cadrul reformei asigurărilor pe caz de boală, o piesă centrală a bilanţului său social, a lăsat urme în sondaje, cota de încredere în preşedinte oscilând la un nivel de peste 40%.

Însă Obama rămâne "optimist" şi este chiar "entuziast", a declarat Carney, iar Casa Albă a prezentat anul 2014 drept "anul acţiunii".

"Va recurge la toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a avansa, prin colaborarea cu Congresul, în vederea adoptării textelor de lege, atunci când Congresul va dori să coopereze cu el", a spus purtătorul de cuvânt.

De la începutul lui 2011, Obama se află în coabitare cu o Cameră a Reprezentanţilor în care sunt majoritari republicanii, un lucru care l-a împiedicat să opereze o reechilibrare a fiscalităţii, necesară, în opinia sa, în favoarea celor nevoiaşi.

Disensiunile cu privire la încasări şi cheltuieli au atins paroxismul în octombrie, când administraţia a fost blocată timp de două săptămâni. De atunci, congresmenii au ajuns la un compromis în privinţa principalelor direcţii ale bugetului pe termen mediu, dar se profilează alte crize, ca cea a necesităţii unei ridicări a plafonului datoriei federale.

- "Îşi va folosi stiloul şi telefonul"

Situaţia este complicată de faptul că numeroşi congresmeni sunt preocupaţi de viitorul lor personal. În noiembrie urmează să aibă loc alegeri, la jumătate de mandat, pentru toate mandatele din Camera Reprezentanţilor şi o treime din cele ale Senatului. În situaţia actuală, democraţii par să aibă puţine şanse să obţină majoritatea în Camera inferioară.

În 2012, vizându-i pe republicani în plină campanie prezidenţială, Obama a adoptat deja deviza "nu putem să aşteptăm" dacă Legislativul nu acţionează.

"Conştient de faptul că Legislativul refuză uneori să coopereze, (preşedintele) îşi va exercita autoritatea. El îşi va folosi stiloul şi telefonul pentru a avansa un program menit să îmbunătăţească şansele de reuşită" ale americanilor, a declarat Carney.

Obama a declarat, încă din decembrie, că doreşte "investiţii în educaţie, legi privind drepturile sindicale şi (o reevaluare a) salariului minim".

Însă acest exerciţiu va avea anumite limite, deoarece Constituţia americană defineşte un echilibru clar al puterilor. Numai Camera Reprezentanţilor are autoritatea să angajeze noi cheltuieli, de exemplu.

"Adevărul este că, în cazul în care nu vrea să-şi depăşească atribuţiile, un lucru care ar fi primit prost de americani şi Congres, există puţine lucruri pe care preşedintele le poate face singur", a declarat Brendan Buck, un purtător de cuvânt al preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner, îndemnându-l pe Obama să colaboreze cu conservatorii în privinţa ajutorului pentru exporturi, imigraţiei, infrastructurii şi formării.

Aceste discursuri - prevăzute la articolul 2, secţiunea a 3-a a Constituţiei, potrivit căruia "preşedintele va informa Congresul, periodic, despre starea Uniunii" - sunt susţinute, între alţii, în faţa celor 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, 100 de senatori, membrilor Guvernului, judecătorilor Curţii Supreme şi comandanţilor armatei.

Americani reprezentativi sau merituoşi au onoarea să se aşeze alături de Prima Doamnă a Statelor Unite în timp ce preşedintele pronunţă discursul. Michelle Obama a invitat anul acesta, între alţii, doi supravieţuitori ai atentatelor de la Boston şi pe primul baschetbalist NBA care şi-a declarat public orientarea homosexuală, Jason Collins. Mary Barra, de la General Motors, a fost invitată, de asemenea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici