State UE riscă reintroducerea vizelor pentru SUA dacă nu respectă măsuri de securitate mai stricte

Congresmenii americani se pregătesc să voteze, săptămâna aceasta, un proiect de lege conform căruia statele Uniunii Europene care fac parte din Programul Visa Waiver (Programul de Scutire de Vize) nu ar mai beneficia de aceste avantaje dacă nu respectă măsuri de securitate mai stricte.

495 afișări
Imaginea articolului State UE riscă reintroducerea vizelor pentru SUA dacă nu respectă măsuri de securitate mai stricte

State UE riscă reintroducerea vizelor pentru SUA dacă nu respectă măsuri de securitate mai stricte

Candice Miller, membră republicană a Congresului, a prezentat pe data de 3 decembrie un proiect de lege privind îmbunătăţirea programului Visa Waiver pentru a intensifica lupta împotriva terorismului, potrivit EUObserver.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) poate deja suspenda privilegii ale programului de vize pentru state considerate "o ameninţare la securitarea naţională".

Proiectul de lege ar implica suspendarea dacă statele "nu fac în mod continuu schimb de informaţii privind terorismul şi călătorii străini", cu Statele Unite, dacă nu raportează paşapoarte pierdute sau furate în interval de 24 de ore şi dacă nu îi verifică "pe toţi pasagerii care călătoresc cu avionul" prin intermediul bazelor de date ale Interpol, organizaţia internaţională a poliţiei. De asemenea, toate statele incluse în Programul Visa Waiver (scutite de viză) vor trebui să introducă paşapoarte electronice cu cipuri biometrice până pe data de 1 aprilie 2016.

Potrivit proiectului de lege, Departamentul pentru Securitate Internă ar trebui să redacteze un raport, în interval de 30 de zile, pentru a identifica statele care prezintă "risc ridicat", măsură ce are drept finalitate posibila lor suspendare din program.

"Adevărul este că, după cum au arătat-o atacurile groaznice de la Paris, organizaţiile teroriste ca SI (Stat Islamic) caută orice oportunitate pentru a exploata ospitalitatea unei naţiuni", a spus Miller.

"Ştim că mai mulţi dintre autorii atacurilor din Paris, membri ai grupării SI, aveau paşaporte occidentale, ceea ce înseamă că ar fi putut pătrunde pe teritoriul Statelor Unite fără viză. Aceasta este lucrul care trebuie oprit, prin intermediul acestui proiect de lege", a susţinut Michael McCaul, preşedintele Comisiei de Securitate Internă.

Pe lângă atentatele de la Paris, proiectul de lege apare în contextul în care Tashfeen Malik şi soţul ei, Syed Rizwan Farook, au împuşcat miercurea trecută 14 persoane în oraşul californian San Bernardino. Biroul Federal de Investigaţii din Statele Unite (FBI) a calificat vinerea trecută atacul drept "act de terorism", Tashfeen Malik fiind suspectat că a jurat credinţă grupării Stat Islamic (SI).

Dezbaterea americană privind vizele a început după atentatele teroriste asupra redacţiei Charlie Hebdo din Paris, când Dianne Feinstein, o senatoare a Partidului Democratic aflat la putere, a descris statele incluse în acest program drept "Călcâiul lui Ahile al Americii". Reprezentanţi ai Departamentului pentru Securitate Internă au declarat atunci pentru EUObserver că ar dori să vadă mai multe controale la frontierele Schengen şi un mai bun schimb de informaţii între statele UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici