Statele G20 promit măsuri pentru a stimula creşterea economică

Statele G20 îşi iau angajamentul să susţină creşterea economică şi crearea de locuri de muncă pentru relansarea economiei mondiale, în timp ce ţările din zona euro apără moneda unică în faţa atacurilor pieţelor, conform unui proiect al comunicatului final al summitului G20.

408 afișări
Imaginea articolului Statele G20 promit măsuri pentru a stimula creşterea economică

Statele G20 promit măsuri pentru a stimula creşterea economică (Imagine. Mediafax Foto/AFP)

G20, grupul statelor dezvoltate şi emergente care reuneşte aproape 90 la sută din PIB-ul mondial, "îşi ia angajamentul să ia măsurile necesare pentru consolidarea creşterii mondiale şi restaurarea încrederii", indică acest proiect din care AFP a obţinut o copie.

"În cazul în care situaţia economică se va deteriora în continuare, statele care dispun de suficient spaţiu de manevră bugetară sunt pregătite să coordoneze şi să implementeze măsurile bugetare necesare pentru a susţine cererea internă", adaugă proiectul.

Germania este una dintre ţările considerate ca dispunând de asemenea marje de manevră în finanţele publice.

"Vom acţiona împreună pentru a consolida redresarea şi vom răspunde tensiunilor de pe pieţele financiare", continuă textul.

Printre statele G20, cele care sunt membre ale zonei euro s-au declarat hotărâte să apere coeziunea zonei euro în faţa atacurilor pieţelor financiare, adaugă acest document discutat la Los Cabos în timp ce rata de împrumut a Spaniei a atins un nou nivel record de 7 la sută, un prag considerat nesustenabil în timp.

"Într-un context de noi tensiuni pe pieţele financiare, statele zonei euro membre al G20 vor lua toate măsurile necesare pentru a apăra integritatea şi stabilitatea zonei, vor ameliora funcţionarea pieţelor financiare şi vor rupe legătura dintre riscurile suverane şi riscurile bancare", arată textul.

"În acest context, salutăm planul Spaniei de a recapitaliza sistemul său bancar şi anunţul de susţinere din partea Eurogrup şi a autorităţii de restructurare financiară spaniolă" (Frob), declară G20.

Proiectul de comunicat mai subliniază necesitatea de a continua reforma reglementării financiare: "bănci sănătoase, capabile să acorde împrumuturi, sunt esenţiale pentru redresarea mondială".

Statele G20 şi-au reafirmat de asemenea hotărârea de a lupta împotriva protecţionismului "sub toate formele" şi promit să favorizeze formarea locurilor de muncă printr-o acţiune coordonată numită "Planul de acţiune de la Los Cabos pentru creştere şi angajare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici