Statele NATO, informate joi despre proiectul american al scutului antirachetă

Oficiali americani urmează să informeze joi după-amiază ţările NATO în legătură cu decizia luată de Statele Unite privind viitorul proiectului scutului antirachetă în Polonia şi Cehia, a declarat un diplomat al Alianţei Nord-Atlantice.

55 afișări
Imaginea articolului Statele NATO, informate joi despre proiectul american al scutului antirachetă

Statele NATO, informate joi despre proiectul american al scutului antirachetă (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Aceşti oficiali", pe care nu i-a identificat, "vor fi primiţi azi (joi) la ora 16.00 (17.00, ora României) de către ambasadorii celor 28 de aliaţi şi îi vor informa în legătură cu punctul de vedere american" asupra proiectului scutului, a declarat acest diplomat, fără a dori să confirme că Washingtonul l-a abandonat, aşa cum a afirmat, joi, cotidianul Wall Street Journal.

Preşedintele american, Barack Obama, l-a sunat pe prim-ministrul ceh Fischer, în noaptea de miercuri spre joi, pentru a discuta pe tema scutului antirachetă, potrivit purtătorului de cuvânt al şefului Guvernului ceh.

O delegaţie americană discuta despre acelaşi subiect, joi dimineaţă, la Varşovia, la Ministerul polonez al Afacerilor Externe, potrivit unei surse din Ministerul polonez al Apărării.

"Ar fi o veste foarte bună", a declarat, la rândul său, ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, întrebat despre reacţia rusă la o eventuală abandonare a proiectului acestui scut, care nemulţumea puternic Rusia.

"Am vrea desigur ca americanii să ne informeze direct în legătură cu abandonarea de către administraţia Obama a acestui proiect al administraţiei (preşedintelui George W.) Bush", a subliniat el, aşa cum a făcut deja, cu puţin timp înainte, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

"Dacă acest lucru se va confirma, această problemă va fi evident în centrul întrevederii bilaterale pe care preşedintele Dmitri Medvedev urmează să o aibă cu Obama la 23 septembrie, la New York", cu ocazia Adunării Generale a ONU, a subliniat Rogozin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici