Statele UE au ajuns la un compromis cu PE şi CE privind proiectul Nord Stream 2

Statele membre ale UE au convenit asupra unui compromis cu Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru reglementarea conductei de gaz Nord Stream 2 între Rusia şi Germania, au declarat miercuri surse din cadrul delegaţiei, relatează DPA.

1032 afișări
Imaginea articolului Statele UE au ajuns la un compromis cu PE şi CE privind proiectul Nord Stream 2

Statele UE au ajuns la un compromis cu PE şi CE privind proiectul Nord Stream 2

Operatorul conductei se poate aştepta la unele reglementări suplimentare, însă proiectul condus de concernul rus Gazprom nu este ameninţat.

Rusia a avertizat săptămâna trecută împotriva noilor obstacole în construirea conductei, după ce Berlinul a consimţit un compromis cu Franţa şi alte state membre ale UE pentru reglementări mai stricte.

Nord Stream 2, care se află sub Marea Baltică, este destinat transportului anual de până la 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti către Germania.

Criticii susţin că această conductă sporeşte dependenţa Europei de Rusia. Avocaţii subliniază necesitatea unor surse de energie sigure, în condiţiile în care producţia de gaze naturale scade în UE.

În conformitate cu acest compromis, va fi modificată o directivă a UE care să permită Comisiei Europene să impună mai mult control asupra conductelor de gaz, inclusiv a proiectului germano-rus.

Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană ar putea să aplice în mod mai consistent normele privind piaţa internă a gazelor la conductele către şi din ţările din afara UE. De asemenea, statele membre ar trebui să solicite aprobarea UE atunci când negociază modificări ale acordurilor privind gazele cu ţările din afara UE în cazul în care sunt afectate normele UE.

Construcţia unor părţi mari ale conductei Nord Stream 2 este deja completă. Conducta va fi pusă în funcţiune de la sfârşitul acestui an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici