Statele Unite acordă o importanţă strategică deosebită regiunii Mării Negre

Regiunea Mării Negre are o importanţă strategică deosebită pentru SUA, atât din punctul de vedere al securităţii energetice, cât şi în cadrul eforturilor de combatere a traficului de droguri, de persoane şi proliferării armelor de distrugere în masă, afirmă un oficial de la Departmentul de Stat.

1178 afișări
Imaginea articolului Statele Unite acordă o importanţă strategică deosebită regiunii Mării Negre

Statele Unite acordă o importanţă strategică deosebită regiunii Mării Negre

"Marea Neagră se află la întâlnirea între Rusia şi Uniunea Europeană, acolo unde producătorii de energie euro-asiatici se întâlnesc cu consumatorii din Europa Centrală şi de Vest, unde tradiţiile islamice se întâlnesc cu tradiţiile creştine, unde se întâlnesc Europa şi Orientul Mijlociu", a declarat subsecretarul de Stat Judy Garber, în cadrul seminarului cu tema "Perspective transatlantice în regiunea Mării Negre".

"Regiunea Mării Negre are o importanţă strategică deosebită pentru Statele Unite. Avem în acea zonă trei aliaţi NATO - Turcia, România şi Bulgaria. (...) Regiunea Mării Negre se află în centrul dezbaterilor pe tema securităţii energetice. (...) De asemenea, am devenit din ce în ce mai preocupaţi de această regiune din cauza contrabandei, traficului de persoane, traficului de droguri şi chiar armelor de distrugere în masă", subliniază oficialul american.

"Interesele Statelor Unite în zona Mării Negre se concentrează pe avansarea reformelor democratice şi economice, pe consolidarea legăturilor comerciale, diversitatea energetică şi asigurarea unui mediu mai curat, în scopul conservării frumuseţii naturale şi a resurselor, cu obiectivul îmbunătăţirii securităţii regionale. Abordarea noastră încearcă să promoveze cooperarea la nivel regional. Suntem încântaţi că a început să se contureze o identitate regională cu structuri precum Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (BSEC). Şi Uniunea Europeană recunoaşte din ce în ce mai mult importanţa regiunii, un exemplu fiind crearea Sinergiei Mării Negre. Atât Statele Unite cât şi Uniunea Europeană sunt de acord că sunt necesare politici coordonate pentru rezolvarea celor mai dificile probleme din acest deceniu: probleme precum Iranul, proliferarea armelor de distrugere în masă, combaterea terorismului şi securitatea energetică", continuă Garber.

Potrivit oficialului american, Statele Unite susţin şi vor continua să lanseze proiecte concrete în regiune, urmărind câteva direcţii principale:

Reformele democratice şi în domeniul economiei de piaţă

"Un angajament în favoarea valorilor democratice este pilonul politicii externe în regiunea Mării Negre. Turcia este o democraţie puternică şi stabilă, ca şi România şi Bulgaria. «Revoluţia trandafirilor» din Georgia şi «revoluţia portocalie» din Ucraina sunt reprezentative pentru progresele pe care aceste ţări le-au făcut pentru construirea unor democraţii funcţionale. Statele Unite vor continua să susţină aspiraţiile Georgiei şi Ucrainei pentru integrarea în instituţiile euro-atlantice", explică Garber.

Energie, economie şi mediu

"Respectul pentru domnia legii este un element esenţial al economiei de piaţă. Intenţionăm să cooperăm cu ţările din regiunea Mării Negre pentru susţinerea eforturilor lor individuale în combaterea corupţiei şi construirea unor instituţii guvernamentale transparente şi responsabile. Prin aceste transformări, ţările de la Marea Neagră pot aborda împreună eventualele ameninţări regionale. Aplaudăm structurile de securitate regională de genul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, Operaţiunea "Black Sea Harmony" şi Iniţiativa de Securitate Frontalieră. Încurajăm naţiunile de la Marea Neagră să construiască o regiune sigură şi stabilă. Salutăm în special iniţiativa antiteroristă "Black Sea Harmony" şi încurajăm statele din regiune să participe activ la acesată operaţiune, care implică monitorizarea navelor care circulă în Marea Neagră. Este un exemplu excelent de cooperare pentru îmbunătăţirea securităţii regionale", continuă subsecretarul de Stat.

Garber a reamintit că, pe plan civil, Statele Unite au contribuit la crearea Centrului de combatere a criminalităţii transfrontaliere în cadrul Iniţiativei de Cooperare în Sud-Estul Europei: "Acest centru SECI, cu sediul la Bucureşti, facilitează cooperarea între autorităţile regionale pentru combaterea infracţionalităţii organizate transnaţionale. Această organizaţie a fost atât de eficientă încât Uniunea Europeană intenţionează să o susţină în viitor".

"În mod similar, am susţinut guvernele din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi R.Moldova să înfiinţeze, sub auspiciile Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică, un Centru Virtual pentru Aplicarea Legilor, necesar în cadrul acţiunilor de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere", încheie Garber.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici