Statele Unite au spionat peste 60 de milioane de comunicaţii în Spania. SUA, somată să ofere informaţii privind respectivul spionaj

Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) a spionat peste 60 de milioane de apeluri telefonice în Spania în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013, scrie El Mundo luni, în contextul în care ambasadorul Statelor Unite la Madrid era convocat la sediul Ministerului de Externe. Spania a somat SUA să îi furnizeze informaţii despre interceptări.

664 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au spionat peste 60 de milioane de comunicaţii în Spania. SUA, somată să ofere informaţii privind respectivul spionaj

Statele Unite au spionat peste 60 de milioane de comunicaţii în Spania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Spania a somat luni Statele Unite să îi furnizeze informaţii "necesare despre presupuse ascultări" efectuate pe teritoriul său, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe.

"Aceste practici, dacă se adeveresc, sunt nepotrivite şi inaceptabile între ţări aliate şi prietene", a subliniat ministerul într-un comunicat.

Acest mesaj a fost adresat ambasadorului american James Costos, convocat luni la sediul ministerului, la Madrid, în contextul în care, potrivit ziarului El Mundo, Statele Unite au spionat peste 60 de milioane de convorbiri în Spania, în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013.

În cursul discuţiilor între ambasador şi secretarul de stat spaniol pentru Uniunea Europeană (UE) Iñigo Mendez de Vigo, acesta din urmă a "somat autorităţile din Statele Unite să furnizeze toate informaţiile necesare despre presupusele ascultări efectuate în Spania", a anunţat ministerul spaniol.

Ambasadorul a scris, la rândul său, într-un comunicat, că Statele Unite vor "continua consultările cu aliaţii lor, prin intermediul canalelor diploamtice obişnuite, pentru a răspunde preocupărilor exprimate".

Potrivit unui document prezentat ca provenind de la fostul analist al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, publicat luni de El Mundo, această agenţie "a spionat 60.506.610 de apeluri telefonice" în Spania, începând de la 10 decembrie 2012 şi până la 8 ianuarie 2013.

Potrivit ziarului, NSA "nu a înregistrat conţinutul apelurilor, ci numărul de serie al telefoanelor, locul unde se aflau, numărul de telefon de pe cartelele SIM utilizate şi durata apelurilor".

El Mundo oferă asigurări că a obţinut un acord cu jurnalistul Glenn Greenwald, deţinătorul dosarelor pe care i le-a încredinţat Edward Snowden, pentru a divulga în exclusivitate partea care se referă la Spania a acestor documente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici