Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane

Publicat: 11 07. 2025, 08:48

„Epidemia de viermi” din Lumea Nouă – larve parazite ale unei specii de muște care se hrănesc cu carnea animalelor vii – s-a răspândit în America Centrală din 2023, afectând Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize și El Salvador. Majoritatea acestor țări nu mai înregistraseră o astfel de epidemie de 20 de ani, conform CNN.

Musca a ajuns în sudul Mexicului în noiembrie, determinând închiderea mai multor porturi de comerț cu bovine, cai și bizoni din zona de frontieră. Aceste insecte atacă majoritatea animalelor cu sânge cald, inclusiv caii și vacile, și în cazuri rare chiar și oamenii.

Viermii din Lumea Nouă sunt larve ale unei specii de muște albastre metalice numite Cochliomyia hominivorax. Spre deosebire de alte muște, aceștia se hrănesc cu carnea animalelor vii, nu cu cea a celor moarte. Femela depune până la 200-300 de ouă în rănile animalelor, iar larvele încep imediat să se hrănească cu țesutul viu, provocând răni mari.

Soluția americană se bazează pe o strategie folosită cu succes în anii 1960-1970: combaterea muștelor cu muște. Masculii sunt sterilizați prin expunerea la radiații gamma care le deteriorează cromozomii sexuali, apoi sunt aruncați din avioane pentru a se împerechea cu femelele sălbatice. Deoarece femelele se împerechează o singură dată în viața lor de 20 de zile, populațiile de insecte dispar treptat.

„Fabrica de muște”

Departamentul Agriculturii al SUA a anunțat că va deschide o instalație de dispersare la baza aeriană Moore din Texas, la un cost de 8,5 milioane de dolari.

„Fabrica de muște” în sine ar putea costa în jur de 300 de milioane de dolari, potrivit estimărilor legislatorilor.

În prezent, doar o singură unitate din Panama produce viermi sterilizați, generând aproximativ 100 de milioane de muște sterile pe săptămână. Pentru a încetini răspândirea epidemiei sunt necesare sute de milioane de muște sterile.

De la începutul epidemiei în 2023, au fost raportate peste 35.000 de infestări, dintre care aproximativ 83% la bovine. Dacă nu sunt tratate, muștele pot ucide un animal în una sau două săptămâni, punând în pericol traiul fermierilor.

Deși costurile sunt mari, experții consideră că merită investiția pentru a salva industria zootehnică. Impactul economic al unei invazii ar putea atinge 10 miliarde de dolari, comparativ cu cei 300 de milioane necesari pentru construirea facilității de producție.