Statele Unite avertizează Rusia cu sancţiuni suplimentare pe fondul crizei din Ucraina

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat, sâmbătă, că Rusia riscă să fie nevoită să facă faţă unor "consecinţe suplimentare" dacă tensiunile din estul Ucrainei se vor intensifica şi dacă trupele ruse nu vor fi retrase de la frontieră. Franţa va susţine adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei în cazul "escaladării militare" a situaţiei din Ucraina, anunţă un oficial guvernamental francez.

2026 afișări
Imaginea articolului Statele Unite avertizează Rusia cu sancţiuni suplimentare pe fondul crizei din Ucraina

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

În cursul unei convorbiri telefonice cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Kerry "a transmis clar că, dacă Rusia nu va lua măsuri pentru reducerea tensiunilor şi dacă nu va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, vor exista consecinţe suplimentare", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Statele Unite au introdus sancţiuni împotriva a şase lideri proruşi din regiunea Crimeea şi împotriva unei companii de gaze.

Conform unui oficial american care a preferat să menţină anonimatul, Kerry a exprimat "profunda îngrijorare" în legătură cu atacurile comise de militanţi proruşi în estul Ucrainei, notând că aceste acţiuni sunt "orchestrate" şi sunt "sincronizate".

Casa Albă a denunţat "campanii organizate de instigare la destabilizare şi la acte de sabotaj" în estul Ucrainei.

Franţa va susţine noi sancţiuni împotriva Rusiei

"Este clar că vom fi nevoiţi să adoptăm noi sancţiuni în cazul escaladării militare. Ambele părţi trebuie să se liniştească", a declarat Jean-Marie Le Guen, secretar de stat pentru Relaţia cu Parlamentul.

"Nu există o soluţie militară la aceste probleme", a subliniat oficialul francez, reiterând susţinerea Parisului pentru "integritatea teritorială a Ucrainei şi pentru respectarea rezultatelor alegerilor din 25 mai".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici