Statele Unite îndeamnă China să devină putere mondială responsabilă şi să respecte drepturile omului

  • Statele Unite îndeamnă China să devină putere mondială responsabilă, să respecte drepturile omului şi să coopereze în crizele globale.
  • Oficial SUA: „Există anumite lucruri care sunt peste unele disensiuni specifice, lucruri care ţin de responsabilităţile mondiale ale marilor puteri"
548 afișări
Imaginea articolului Statele Unite îndeamnă China să devină putere mondială responsabilă şi să respecte drepturile omului

Statele Unite îndeamnă China să devină putere mondială responsabilă şi să respecte drepturile omului

Administraţia Joseph Biden a îndemnat, luni, China să devină o putere mondială responsabilă şi să colaboreze cu Statele Unite în probleme precum încălzirea climatică şi pandemia, insistând însă pentru respectarea drepturilor omului.

Wendy Sherman, adjunct al secretarului de Stat american, s-a întâlnit luni, în China, cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi cu adjunctul acestuia, Xie Feng.

„Există anumite lucruri care sunt peste unele disensiuni specifice, lucruri care ţin de responsabilităţile mondiale ale marilor puteri", a afirmat Wendy Sherman, conform agenţiei Associated Press, după întâlnirile desfăşurate în oraşul chinez Tianjin.

Wendy Sherman a explicat că Washingtonul salută competiţia economică intensă cu Beijingul, subliniind că Statele Unite nu doresc conflicte. „Vom vedea dacă va exista continuitate în urma acestor întâlniri şi dacă vom putea trece la un nou pas. În etapele preliminare ale construirii acestei relaţii, nu ştim dacă vom atinge toate obiectivele la care am spera", a precizat Wendy Sherman.

Oficialul american a declarat că discuţiile au inclus subiectele de disensiune dintre SUA şi China, precum „crimele împotriva umanităţii" din provincia Xinjiang, acţiunile de reprimare din Hong Kong, presiunile exercitate de Beijing asupra vecinilor şi „acţiunile agresive" din Taiwan, din Marea Chinei de Sud şi din Marea Chinei de Est. De asemenea, Wendy Sherman a cerut eliberarea cetăţenilor americani şi canadieni deţinuţi în China.

„Ne aşteptăm ca liderii chinezi să înţeleagă că drepturile omului nu sunt doar o problemă internă, sunt un angajament global asumat de China" prin semnarea Declaraţiei ONU privind Drepturile Omului, a argumentat Wendy Sherman.

Xie Feng, adjunct al ministrului chinez de Externe, a acuzat Statele Unite că vor să limiteze dezvoltarea Chinei, îndemnând Washingtonul să accepte competiţia corectă şi să colaboreze pe bază de respect reciproc, conform Ministerului de Externe de la Beijing. China consideră criticile referitoare la situaţiile din Xinjiang, Hong Kong şi Taiwan ingerinţe în afacerile interne. De asemenea, Xie Feng a afirmat, potrivit agenţiei Reuters, că Statele Unite vor să prezinte China ca fiind „un inamic imaginar", pentru a distrage atenţia de la problemele interne şi a putea continua „hegemonia", conform agenţiei Reuters.

Wendy Sherman a exprimat speranţa că Statele Unite şi China vor putea coopera pentru atenuarea schimbărilor climatice, pentru limitarea traficului de droguri şi pentru soluţionarea crizelor din Coreea de Nord, Iran, Afganistan şi Myanmar. „Sper că vom vedea soluţii la aceste probleme, de dragul multor oameni ale căror vieţi şi al căror viitor depind de ele. Dar va trebui să vedem", a explicat Wendy Sherman.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici