Statele Unite îşi extind reţeaua, pentru a-l izola pe Vladimir Putin

SUA conduce ofensiva diplomatică de izolare a lui Putin: discuţii cu Australia, Japonia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă pentru o strategie comună privind gazele, precum şi u India, Mexic, Brazilia şi Africa de Sud.

10750 afișări
Imaginea articolului Statele Unite îşi extind reţeaua, pentru a-l izola pe Vladimir Putin

Blinken

Diplomaţia americană lucrează intens pentru a rezolva probleme ivite ca urmare a războiului.

De săptămâni întregi, guvernul american încearcă să extindă reţeaua pentru a-l izola pe Vladimir Putin, implicând şi aliaţii din Asia de Sud-Est şi Australia. Toate aceste state ar putea furniza Ucrainei şi mai multe arme (Australia a anunţat deja acest lucru).

În plus, sancţiunile economice nu dau, cel puţin imediat, efectul scontat (vineri dimineaţă, Banca Centrală a Rusiei chiar a redus dobânda de referinţă de la 20 la 17 la sută: „Riscurile pentru stabilitatea financiară a Rusiei, deşi sunt încă prezente, au a încetat deocamdată să crească”) şi există riscul ca Rusia să caute parteneriîn alte părţi ale lumii, în căutarea de noi clienţi pentru materiile sale prime şi furnizori de bunuri de larg consum, în special pentru înaltă tehnologie.

La Washington, aşadar, consideră că angajamentul şi vigilenţa aliaţilor din Pacific sunt esenţiale. În plus, aceşti parteneri îi pot ajuta pe europeni să se elibereze de dependenţa de gazul rusesc.

India, Mexic, Brazilia şi Africa de Sud, indecise

Australia este unul dintre principalii producători şi, prin urmare, ar putea devia o parte din exporturile sale către porturile europene. Japonia şi Coreea de Sud sunt printre cei mai mari consumatori. SUA le cer să renunţe la o parte din gazul american pe care l-au rezervat deja, pentru a putea creşte din nou fluxurile pentru Europa.

Diplomaţia americană se mişcă şi ea la un alt nivel. Departamentul de Stat a remarcat că unele state, precum India, Mexic, Brazilia şi Africa de Sud, s-au abţinut de la moţiunea prezentată de SUA de a îndepărta Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. În zilele următoare, aşadar, presiunile se vor intensifica şi pe acest front, începând cu săptămâna viitoare.

Luni, 11 aprilie, Blinken şi secretarul Apărării Llyod Austin îi vor găzdui la Washington pe colegii din guvernul indieni Subrahmanyam Jaishankar (Afaceri străine) şi Rajnath Singh (Apărare). Întâlnirea, aşa-numita „formulă 2 + 2”, va începe din China, dar americanii vor insista şi asupra necesităţii izolării economice şi politice a Kremlinului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici