Statele Unite îşi părăsesc baza din Kîrgîzstan până la 18 august

Statele Unite sunt pregătite să îşi părăsească până la 18 august baza aeriană din Kîrgîzstan, a anunţat luni un oficial militar american, în timp ce Bişkekul are o poziţie ambiguă în legătură cu aceste instalaţii extrem de importante pentru operaţiunile din Afganistan.

17 afișări
Imaginea articolului Statele Unite îşi părăsesc baza din Kîrgîzstan până la 18 august

Statele Unite sunt pregătite să îşi părăsească baza din Kîrgîzstan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem pregătiţi să părăsim baza" de la Manas, a declarat într-o ceremonie colonelul Christopher Bence, care a îndeplinit până luni funcţia de comandant al acestei baze.

"Am început să expediem echipamente şi material către alte locuri", a precizat el, subliniind că aceste operaţiuni "ar trebui să se încheie până la 18 august", data la care Kîrgîzstanul a ordonat forţelor americane să părăsească baza.

Acest anunţ a fost făcut cu câteva ore înaintea unei întâlniri dintre preşedintele kîrgîz, Kurmanbek Bakiev, şi omologul său afgan, Hamid Karzai, programată la Ekaterinburg, în Urali (Rusia).

Karzai i-a cerut recent lui Bakiev să menţină aceste instalaţii americane importante pentru susţinerea logistică a coaliţiei internaţionale ce operează în Afganistan.

Preşedintele Bakiev şi-a anunţat, în februarie, intenţia de a închide baza de la Manas. Rusia, care dorea de mult timp o asemenea măsură, a negat că ar fi influenţat Guvernul kîrgîz. Bişkekul s-a declarat pregătit, de atunci, să discute despre menţinerea bazei americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici