Statele Unite resping noţiunea de "azil diplomatic" invocată de Ecuador în cazul lui Assange

Statele Unite au respins noţiunea de "azil diplomatic" invocată de Ecuador în cazul fondatorului WikiLeaks refugiat de două luni la ambasada ecuadoriană de la Londra, a declarat vineri Departamentul de Stat.

550 afișări
Imaginea articolului Statele Unite resping noţiunea de "azil diplomatic" invocată de Ecuador în cazul lui Assange

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ecuadorul a acordat joi azil politic australianului Julian Assange, considerând că viaţa sa ar fi în pericol dacă va fi extrădat în Suedia unde este acuzat de crime sexuale. Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a afirmat vineri că Assange poate "rămâne pe termen neliminat" la ambasada ecuadoriană din Londra.

Quito s-a îndreptat de asemenea către Organizaţia Statelor Americane (OAS) reunită de urgenţă joi la Washington şi care trebuie să decidă dacă va solicita o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe ale celor aproximativ 30 de stat membre pentru a trata cazul Assange.

O "convenţie privind azilul diplomatic" a OAS de la 29 decembrie 1954 dispune că "azilul este acordat în misiunile diplomatice (...) persoanelor anchetate din motive politice" cu excepţia "persoanelor inculpate sau judecate pentru delicte de drept comun".

Întrebat joi cu privire la noţiunea de "azil politic" Departamentul de Stat a răspuns vineri într-un comunicat că "Statele Unite nu sunt semnatare ale convenţiei din 1954 a OAS cu privire la azilul politic şi nu recunosc conceptul de azil diplomatic în dreptul internaţional".

"Considerăm că este vorba de o problemă bilaterală între Ecuador şi Marea Britanie şi că OAS nu are niciun rol de jucat", a adăugat Departamentul de Stat.

Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, este în mijlocul unei probleme dificile de drept internaţional între Londra şi Quito şi s-a refugiat de la 19 iunie la ambasada Ecuadorului din capitala britanică. El se teme că va fi transferat din Suedia în Statele Unite pentru a răspunde unor posibile acuzaţii de spionaj după divulgarea de către WikiLeaks a 250.000 de telegrame diplomatice americane.

Departamentul de Stat a asigurat joi că nu are nicio intenţie de a îl "persecuta" şi neagă orice presiune asupra Londrei de a îl aresta.

Chiar dacă Washington nu a semnat convenţia din 1954, s-a folosit apoi de imunitatea misiunilor diplomatice pentru a proteja militanţi în state considerate nedemocratice, precum în China.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici