Statele Unite riscă pierderea singurului aliat din Siria dacă retrag suportul militar dat kurzilor

Un oficial de rang înalt al kurzilor în Siria a declarat că dacă Administraţia de la Washington decide să retragă trupele din Siria şi să "întoarcă spatele" Kurdistanului, va pierde singurul aliat împotriva terorismului, din regiune, relatează site-ul agenţiei de ştiri Associated Press.

612 afișări
Imaginea articolului Statele Unite riscă pierderea singurului aliat din Siria dacă retrag suportul militar dat kurzilor

Statele Unite riscă pierderea singurului aliat din Siria dacă retrag suportul militar dat kurzilor

Comentariile făcute de Ilham Ahmed, un membru al filialei politice a Forţelor Democrate Siriene (SDF) susţinute de SUA, au fost aduse ca răspuns adus declaraţiei administraţiei americane, care a anunţat în weekend că ar putea opri ajutorul militar trimis kurzilor.

Statele Unite ar putea recurge la asta din dorinţa îmbunătăţirii relaţiilor cu Turcia, care percepe combatanţii kurzi din Siria ca fiind o extensie a organizaţie Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerată teroristă.

SUA au declarat că pentru moment îşi va menţine prezenţa pentru lupta împotriva "Daesh (militanţi Stat Islamic) şi pentru a consolida stabilitatea în zonă".

"Nu putem judeca ce gândesc americanii. Un lucru este clar, şi acela este că dacă americanii vor întoarce spatele singurului aliat (din Siria), înseamnă că se retrag din lupta împotriva Daesh în Orientul Mijlociu", a adăugat Ilham Ahmed.

Administraţia Trump a anunţat în mai că va începe să înarmeze kurzii în anticiparea unui conflict între aceştia şi militanţii islamişti pentru preluarea oraşului Raqqa, fosta capitală de facto a organizaţiei teroriste Stat Islamic.

În urma unei conversaţii telefonice, preşedintele american Donald Trump l-a informat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, vineri, că Washingtonul îşi va "ajusta suportul militar oferit partenerilor de teren din Siria", în urma eliberării oraşului Raqqa.

"Progresăm într-o fază de stabilizare pentru a ne asigura că ISIS nu se poate întoarce", a declarat Casa Albă, ISIS fiind un acronim alternativ pentru Stat Islamic.

În momentul de faţă, în Siria sunt prezente în jur de 1.500 de trupe americane care iniţial veniseră pentru a se antrena să susţină SDF în campania anti-terorism.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici