Statele Unite vor ajuta Georgia să îşi consolideze armata

Statele Unite vor ajuta Georgia să îşi consolideze forţele armate şi să obţină noi echipamente militare, după războiul dintre Tbilisi şi Moscova de anul trecut, a anunţat un oficial american de rang înalt.

26 afișări
Imaginea articolului Statele Unite vor ajuta Georgia să îşi consolideze armata

Statele Unite vor ajuta Georgia să îşi consolideze armata (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

SUA vor "asigura instruirea şi altă asistenţă pentru armata georgiană pentru a susţine" eforturile Georgiei vizând reformarea forţelor sale armate, a declarat generalul James Cartwright, şef adjunct al Statului Major american, în cursul unei conferinţe de presă cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, luni, la Tbilisi.

Este vorba în special despre "antrenamentul" soldaţilor georgieni. "Vom munci mult pentru a asigura nivelul de competenţă necesar", a declarat generalul american.

Preşedintele Saakaşvili a confirmat, la rândul său, intenţia Georgiei de a-şi remania armata.

"În condiţiile în care 20 la sută dintre ţări sunt ocupate, riscul este foarte ridicat, provocările continuă, iar situaţia din regiune este dificilă, Georgia va continua instruirea unei armate moderne şi mai puternice, sporirea efectivelor sale şi a armamentului şi, mai important decât toate, sporirea nivelului de pregătire şi de apărare", a precizat preşedintele georgian.

Tbilisi a declanşat o ofensivă militară pentru a încerca să preia controlul asupra Osetiei de Sud, teritoriu separatist georgian prorus. Moscova a trimis efective importante în Georgia, iar forţele ruse s-au regrupat ulterior în interiorul Osetiei de Sud şi al Abhaziei, altă regiune secesionistă a Georgiei.

Moscova a recunoscut în august 2008 independenţa celor două teritorii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici