STENOGRAMA declaraţiilor Trump-Iohannis. Cu ce a rămas România, după vizita preşedintelui în SUA / VIDEO

Declaraţiile preşedinţilor Klaus Iohannis şi Donald Trump, de la începutul întâlnirii de la Casa Albă, au durat peste 30 de minute, timp în care liderul american a vorbit despre relaţia cu Rusia, China şi UE, dar a făcut referire şi la corupţia din România.

10857 afișări
Imaginea articolului STENOGRAMA declaraţiilor Trump-Iohannis. Cu ce a rămas România, după vizita preşedintelui în SUA / VIDEO

STENOGRAMA declaraţiilor Trump-Iohannis. Cu ce a rămas România, după vizita preşedintelui în SUA

Oportunităţile de imagini, care de obicei se întind pe parcursul a câteva minute, au durat 33 de minute la întâlnirea Klaus Iohannis- Donald Trump, care a avut loc marţi, la Casa Albă.

Preşedintele american a fost întrebat când vine în România şi ce se întâmplă cu vizele pentru conaţionali, dar a evitat să dea un răspuns clar cu privire la această ultimă problemă. Ulterior, declaraţiile s-au axat mai mult pe relaţiile cu Rusia, China, Uniunea Europeană, Israel şi situaţia politică şi economică din SUA.

Preşedintele român şi apoi omologul său american au fost întrebaţi de un jurnalist român despre lupta împotriva corupţiei din România. Liderul de la Casa Albă a afirmat că va aborda subiectul cu preşedintele României, susţinând: "Există un număr de ţări cu adevărat extraordinare, precum România, dar au o problemă imensă a corupţiei. Şi am auzit că aţi înregistrat progrese uriaşe".

Redăm integral declaraţiile publice făcute de preşedinţii Donald Trump şi Klaus Iohannis, la începutul întâlnirii de la Casa Albă:

Trump: Mi-ar plăcea să vin în România

Reporter: Veniţi în România, domnule preşedinte?
Trump: Mi-ar plăcea.
Reporter: Când?
D.Trump: Nu ştiu, este un lucru despre care vom discuta.
Reporter: Ce credeţi despre vize?
D.Trump: Ei bine, vă mulţumesc foarte mult tuturor. Este o onoare să fiu cu preşedintele României, care este foarte respectat şi face o treabă foarte bună. Şi am auzit că există un sezon politic în derulare în România, dar mi-aş imagina că vă veţi descurca foarte bine, întrucât sunteţi foarte talentaţi şi iubiţi oamenii. Avem o relaţie extraordinară cu România. Statele Unite şi România se înţeleg mai bine ca niciodată şi vreau să vă mulţumesc pentru acest lucru. Avem relaţii comerciale foarte intense, afaceri în desfăşurare, avem mult comerţ cu România şi poporul său talentat. Noi cumpărăm, ei cumpără. Şi avem mulţi români în Statele Unite. Sunt oameni extraordinari. Muncesc foarte mult şi au foarte mult succes. Câţi români sunt în Statele Unite, ştiţi? A calculat cineva?
Klaus Iohannis: Avem destul de mulţi români în SUA, da.
D.Trump: Cred că, de fapt, îi cunosc pe cei mai mulţi dintre ei.
K.Iohannis: (râsete) Oameni foarte buni.
D.Trump: Da, aşa este. Sunt oameni extraordinari.
K. Iohannis: Poate un sfert de milion sau ceva de genul acesta.
D.Trump: Da, sunt mulţi. Este un grup foarte mare. Dar ei, şi ei iubesc România, vă pot spune acest lucru. Nu au uitat niciodată România. Tind foarte mult să aibă această atitudine, iar acesta este un lucru bun. Ei bine, vreau să vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru că sunteţi aici. Este o mare onoare, vă mulţumesc foarte mult.
Klaus Iohannis: Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte, este o mare plăcere să fiu aici.
D.Trump: Aţi vrea să spuneţi ceva?
K. Iohannis: Da, aş vrea, în acelaşi sens, că este extraordinar să fiu din nou aici cu dumneavoastră, domnule preşedinte, iar acum avem oportunitatea de a discuta despre parteneriatul nostru strategic foarte bun. Şi sub conducerea dv. puternică am progresat şi vom continua să facem acest lucru. Este foarte important pentru noi şi cred că suntem pe drumul cel bun şi vă mulţumesc pentru acest lucru.
D.Trump: Cred că suntem pe drumul cel bun. Se întâmplă foarte multe lucruri interesante în ţara dv, dar apreciem relaţiile comerciale. În scurt timp vom avea o întâlnire importantă. Vom avea o întâlnire privată şi voi avea o întâlnire în biroul Cabinetului cu numeroşi oficiali din ţara dv.
K. Iohannis: Da.
D.Trump: Şi abia aşteptăm acest lucru.
Da. Sunt câteva întrebări. John?

Trump vorbeşte despre disputele cu Fed despre rata dobânzilor

Reporter: Domnule preşedinte, ce fel de măsuri de urgenţă sau planuri analizează Casa Albă pentru evitarea unei scăderi economice? Am auzit că se discută despre reduceri ale taxelor salariale, despre anumite reduceri de impozite. Dumneavoastră aţi vorbit foarte mult despre reducerea dobânzilor de către Fed, despre măsuri de relaxare cantitativă. La ce vă gândiţi?
D.Trump: Ei bine, aş vrea să văd o reducere a ratei dobânzilor decisă de Fed deoarece acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în urmă cu mult timp. Cred că sunt foarte tardivi, pentru că nu au făcut acest lucru mai devreme. Au crescut foarte rapid. Ştiţi, eu am fost destul de vocal în legătură cu acest lucru. De asemenea, au înăsprit şi măsurile cantitative, ceea ce este ridicol. Astfel, în pofida a ceea ce ştiţi, dacă vă uitaţi, bănuiesc că aţi numi-o o normalizare, dar, dacă vă uitaţi, economia noastră are o evoluţie fantastică, iar dacă vă uitaţi la Administraţia precedentă, ei nu plăteau dobânzi, nu aveau rate ale dobânzilor, aveau măsuri de relaxare, nu de înăsprire. Iar, sincer, este o mare diferenţă. Iar economia noastră este incredibilă. Situaţia locurilor de muncă, dacă vă uitaţi la piaţa muncii. Dar trebuie să fiţi proactivi şi chiar avem nevoie de o decizie a Fed de reducere a dobânzilor, deoarece dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, Uniunea Europeană, spre exemplu, ei reduc dobânzile. Dacă vă uitaţi la Germania şi la ce fac ei şi la ce plătesc, ei adoptă de fapt măsuri în sens invers. Nu s-a mai văzut, nimeni nu a mai văzut acest lucru până acum, iar noi trebuie să ţinem pasul măcar până la acest nivel. Deci, în acest moment, noi plătim o rată a dobânzilor foarte mare şi nu urmăm tendinţele din lume. Iar în general vorbind, acest lucru este în regulă. Dar nu pot exista disparităţi atât de mari, deci analizăm posibilitatea unei scăderi a ratei dobânzilor.
Ne-ar ajuta foarte mult dacă Fed şi-ar face treaba şi ar reduce substanţial rata dobânzilor. Ei adoptă măsuri de înăsprire cantitativă. Foarte rău să facă acest lucru. Ar trebui să adopte măsuri de relaxare, nu de înăsprire. Sau, minimum, nu ar trebui să facă nimic despre asta, dar trebuie să reducă dobânzile.
Celălalt lucru este, după cum ştiţi, analizăm anumite reduceri de taxe. Dar eu analizez mereu acest lucru, reduceri de taxe. Acesta este unul dintre motivele pentru care avem o poziţie economică atât de puternică. În acest moment suntem ţara numărul 1 în lume din punct de vedere economic. Europa are numeroase probleme, Asia are numeroase probleme. Dacă ne uităm la China, are cea mai proastă situaţie din ultimii 27 de ani. Şi vor să semneze un acord cu noi, dar vă pot spune că nu sunt pregătit să realizez acest acord. Dacă nu intenţionează să facă un acord corect, eu nu sunt pregătit să avem un acord. Deci, nu ştiu, dar vă spun acest lucru. Ceva se va întâmpla. S-ar putea să fie curând, s-ar putea să fie un pic mai târziu, dar China vrea foarte mult acest acord.
Reporter: Ce fel de reduceri fiscale analizaţi? Am auzit despre o posibilă reducere a taxelor salariale şi de indexarea câştigurilor de pe pieţele de capital. Ce aţi accepta?
D.Trump: Ei, bine, ştiţi, am discutat mult despre această indexare, iar multor oameni le-ar plăcea indexarea şi poate fi făcută foarte simplu. Şi poate fi făcută direct de către mine. Deci analizăm acest lucru. După cum probabil aţi auzit, eu pot să o fac direct. Deci, vorbim despre indexare. Noi analizăm mereu situaţia taxelor câştigurilor de pe pieţele de capital şi taxele salariale. Analizăm acest lucru şi aş vrea să fac ceva în privinţa câştigurilor de capital. Discutăm despre acest lucru. Este un lucru extraordinar. Trece prin Congres.

Situaţia taxelor salariale reprezintă un lucru pe care îl analizăm, iar numeroşi oameni ar vrea să vadă acest lucru deoarece afectează activităţile de lucru, pe angajaţii din ţara noastră. Şi avem numeroşi angajaţi. Apropo, în acest moment, avem mai mulţi oameni care lucrează în prezent decât am avut vreodată în istoria ţării noastre. Avem aproape 160 de milioane de oameni care muncesc în prezent.

Cred că „recesiune” este un cuvânt care este inadecvat, deoarece este doar un cuvânt pe care anumiţi oameni, şi vreau să fiu politicos, anumiţi oameni şi presa încearcă să îl aducă în discuţie deoarece ar vrea să vadă o recesiune. Suntem foarte departe de o recesiune. De fapt, dacă Fed şi-ar face treaba, cred că am avea un flux uriaş de creştere economică. Un flux uriaş. Din punct de vedere psihologic, Fed este foarte important. De fapt, mai puţin, dar din punct de vedere psihologic, foarte important. Iar dacă Fed şi-ar face treaba, care în realitate este făcută foarte prost în ultimul an şi jumătate, aţi vedea o creştere economică aşa cum nu aţi mai văzut până acum. Iar acest lucru ar fi reducerea ratei dobânzilor şi, poate – dacă ne uităm la ceea ce face China, dacă ne uităm la ceea ce face Germania, dacă ne uităm la ceea ce fac multe ţări – alocarea unor fonduri, deoarece noi vrem să concurăm cu aceste ţări. Deci cred că noi de fapt suntem pe o direcţie care să ne ofere o creştere economică uriaşă dacă Fed şi-ar face treaba şi, ca să fiu sincer, este un mare „dacă”. Dar ar trebui, Fed ar trebui, Fed ar trebui să facă nişte reduceri. Iar eu aş spune că ei ar trebui să spună cel puţin o sută de puncte procentuale pe o anumită perioadă, nu într-un singur moment. Într-o perioadă.

Reporter: Domnule preşedinte, poate ţara să-şi permită reduceri fiscale când noi avem deja deficite curente de mii de miliarde de dolari?
D.Trump: Ei, bine, nu discut despre acest lucru, nu discut despre a face ceva în acest moment. Dar indexarea este un lucru pe care mulţi oameni îl plac de foarte mult timp. Şi este ceva care ar putea fi făcut foarte uşor. Şi mulţi oameni au discutat, au vorbit despre indexare de mulţi ani şi este ceva la care cu certitudine mă gândesc. Vă pot spune că majoritatea oamenilor de la Casa Albă, la nivelul la care se analizează acest lucru, ar vrea o indexare. Şi este ceva la care mă gândesc. Taxele salariale – mă gândesc la taxele salariale de foarte mult timp. Indiferent dacă facem acest lucru acum sau nu, nu va fi făcută din cauza recesiunii pentru că suntem – legitim, dacă am avea o reducere a dobânzilor de către Fed, dacă şi-ar face treaba adecvat, dacă ar face o reducere consistentă, deoarece cresc foarte rapid, aţi vedea o creştere economică aşa cum nu a mai fost vreodată în această ţară. Acum, dacă pornim de la alegeri, acea măreaţă zi de 8 noiembrie, dacă pornim de la acea zi de 9 noiembrie până în prezent, putem vorbi despre o creştere de aproape 60% a pieţelor de capital. Dacă vorbim despre cifrele şomajului, sunt cele mai scăzute din istorie la multe categorii şi, per total, aproape la cel mai scăzut nivel din istoria ţării noastre. Cred că a mai fost în 1969. Putem depăşi acel număr. Vreau să spun că ţara noastră are o evoluţie foarte bună.
Când am vorbit cu preşedintele, stăteam de vorbă şi el a spus: „Felicitări pentru succesul major al economiei dumneavoastră şi a ţării dumneavoastră”. Am apreciat acest lucru. Dar ţara noastră are o evoluţie foarte bună.

Trump, despre suplimentarea forţelor americane în România

Reporter: Domnule preşedinte, aţi fi de acord cu suplimentarea forţelor americane în România?
D.Trump: Ei, bine, este unul din lucrurile pe care le vom discuta astăzi. Presupun. Aţi putea aduce în discuţie acest lucru. Dar este ceva despre care vom discuta.

Relaţiile cu Rusia

Reporter: Domnule preşedinte, anul viitor veţi găzdui Summit-ul G7. Aţi vrea să îl aveţi pe Vladimir Putin înapoi în G7 şi să redevină G8?
D.Trump:: A fost G8 pentru o perioadă îndelungată, iar acum este G7. Şi mult timp discutăm, discutăm despre Rusia. Discutăm despre Rusia pentru că am fost la numeroase reuniuni G7. Şi cred că preşedintele Obama, deoarece Putin a fost mai deştept decât el, preşedintele Obama s-a gândit că nu era un lucru bun să avem Rusia în acest grup. Deci a vrut ca Rusia să iasă. Dar eu cred că ar fi mai adecvat să avem Rusia în acest grup. Ar trebui să fie G8 deoarece multe dintre lucrurile despre care vorbim au legătură cu Rusia. Deci categoric aş vrea să fie din nou G8. Iar dacă cineva ar face această mişcare, eu categoric aş fi dispus să mă gândesc la ea în mod foarte favorabil. Dar, după cum ştiţi, cea mai mare parte a timpului a fost G8. Includea Rusia. Iar preşedintele Obama nu a vrut Rusia în acest grup deoarece era depăşit. Ei, bine, nu acesta este modul în care ar trebui să funcţioneze lucrurile.

 

Reporter: Domnule preşedinte, în urmă cu doi ani aţi spus că includerea României în programul de eliminare a vizelor este un subiect care ar trebui discutat.
D.Trump:: Da.
Reporter: La această întâlnire veţi discuta despre această problemă?
D.Trump:: Am alocat mult timp acestei teme. Am petrecut deja mult timp discutând-o. Ţările noastre au discutat despre acest lucru şi urmează să, vom discuta despre ea astăzi într-o întâlnire foarte importantă, imediat după aceasta. Vă place această idee? Se pare că vă place ideea, nu? Programul de eliminare a vizelor, vă place ideea? OK. Nu, este ceva la care ne gândim.

 

Relaţia cu Venezuela

Reporter: Domnule preşedinte, referitor la Venezuela, este Casa Albă în contact cu regimul Maduro?
D.Trump: Da.
Reporter: Cu numărul doi din cadrul regimului, Cabello?
D.Trump:: Ei, bine, suntem în legătură. Discutăm cu diverşi reprezentanţi ai Venezuelei. Ajutăm Venezuela atât cât putem. Suntem în afara Venezuelei, dar ajutăm. Are nevoie de mult ajutor.
Este un tribut incredibil adus unor lucruri foarte rele care se întâmplă, iar acest lucru rău care se întâmplă este socialismul. Şi este uimitor deoarece în urmă cu 15 ani era una dintre cele mai bogate ţări. Acum este una dintre cele mai sărace ţări. Are rezerve de petrol, are o serie de lucruri care se întâmplă, dar este foarte trist ce s-a întâmplat. Nu au apă. Nu au alimente. Noi îi ajutăm foarte mult. Discutăm cu reprezentanţi de la diverse niveluri din Venezuela.
Reporter: Cu Cabello?
D.Trump:: Nu vreau să spun cu cine, dar vorbim la un nivel foarte înalt.

 

Trump: Cred că Boris Johnson va fi un premier extraordinar/ Relaţia cu UE, dificilă

Reporter: Care este statutul acordului comercial pe care vreţi să îl semnaţi cu Boris Johnson la G7?
D.Trump:: Deci, am vorbit cu Boris Johnson. Cred că va fi un premier extraordinar. Cred că va face o treabă fantastică. Eu îl cunosc, mulţi oameni ştiu că avem o relaţie foarte bună. Cred că va fi superior. Cred că va face ceva care va fi foarte – cred că va face ceva care va fi foarte important pentru Marea Britanie. Cred că va fi foarte important.

Relaţionarea cu Uniunea Europeană – nu îmi place să vă spun acest lucru, dar relaţionarea cu Uniunea Europeană este foarte dificilă. Ei poartă negocieri foarte dure. Sunt reprezentaţi de Jean-Claude, care este un prieten de-ai mei, dar este un om dur. Este un om foarte, foarte dur. Şi este un negociator extraordinar. Şi avem toate cărţile în această ţară, deoarece tot ce ar trebui să facem este să introducem taxe pentru maşinile lor, iar ei ne-ar da orice ar vrea deoarece ei exportă milioane de maşini Mercedes. Exportă milioane de BMW-uri.
Dar vorbim despre Uniunea Europeană şi vom vedea dacă putem obţine ceva. Dar eu voi spune acest lucru: în relaţia cu Marea Britanie, nu au tratat foarte bine Marea Britanie. Ei, Uniunea Europeană, poartă nişte negocieri foarte dure. Sunt negocieri foarte dure. Şi cred că Marea Britanie are la conducere omul potrivit – persoana potrivită. Mă refer la Boris.

Situaţia din Afganistan

Reporter: Dacă pot să revin la Afganistan, care este planul dumneavoastră în prezent referitor la retragerea trupelor americane?

D.Trump: Ei bine, discutăm cu guvernul din Afganistan, discutăm cu talibanii, discutăm şi cu alţii şi analizăm diverse lucruri. Suntem acolo de 18 ani. Este ridicol. Am redus puţin operaţiunile. Avem în acest moment cca. 13.000 de persoane pe teren – 13.000 de americani. Şi NATO are trupe acolo. Avem discuţii bune. Vom vedea ce se întâmplă. Vom vedea ce se întâmplă.
Atenţie, sunt 18 ani. Suntem ceva de genul, nu luptăm de fapt, suntem aproape mai mult o forţă de poliţie acolo. Sunt foarte mulţi ani, dar suntem precum o forţă de poliţie. Şi nu ar trebui să fim o forţă de poliţie. Şi după cum am spus, şi o voi spune şi în alte momente, iar aici nu este vorba de folosirea armelor nucleare, am putea câştiga acest război într-o săptămână dacă am vrea să luptăm, dar nu am de gând să omor 10 milioane de oameni. Nu am de gând să omor 10 milioane de afgani, deoarece asta s-ar întâmpla. Dar eu nu vreau acest lucru.
Dar este un război care durează de aproape 19 ani şi, sincer, este ridicol. Dar, spunând asta, este un loc foarte periculos şi trebuie să fim atenţi mereu la ce se întâmplă acolo.
Reporter: Se pare că aţi vrea să vă retrageţi total dacă aţi putea.
D.Trump: Aş vrea să analizez diverse alternative. Una din alternative se derulează acum. Vorbim despre un plan. Nu ştiu dacă acest plan va fi acceptabil pentru mine. Sau poate nu va fi acceptabil pentru ei, dar discutăm. Avem discuţii foarte bune şi vom vedea ce se întâmplă. Este mai mult decât au făcut alţi preşedinţi. Dar am redus operaţiunile, aducem unele trupe înapoi. Dar trebuie să avem o prezenţă. Da.
Reporter: Domnule preşedinte, aţi putea să vă clarificaţi poziţia privind intensificarea verificărilor persoanelor (care deţin arme, n.red.) după El Paso şi Dayton? Păreaţi să susţineţi total o astfel de iniţiativă.
D.Trump: Corect.
Reporter: Referitor la inăsprirea măsurilor. Când plecaţi din Bedminster păreaţi să sugeraţi că avem deja legi solide privind verificarea situaţiei, lucru pe care mulţi oameni l-au interpretat ca şi cum aţi face un pas înapoi.
D.Trump: Ei bine, avem. Vreau să spun, nu am de gând să fiu drăguţ. Avem măsuri de verificare foarte, foarte solide în momentul de faţă. Dar, într-un fel, am ratat unele zone, iar acele zone nu completează întregul cerc. Analizăm diverse lucruri. Şi trebuie să vă spun că este vorba despre o problemă mintală. Şi am spus-o de o sută de ori: nu este arma cea care apasă pe trăgaci, persoana apasă pe trăgaci. Este vorba de oameni bolnavi. Avem şi acest tip de problemă. Acum analizăm şi situaţia instituţiilor de boli mintale, pe care obişnuiam să le avem. Spre exemplu, de unde vin eu din New York, acolo au închis aproape toate instituţiile, sau cele mai multe dintre ele. Şi toţi acei oameni au ajuns pe străzi. Şi au făcut acest lucru din raţiuni bugetare. Ei bine, New York nu este singurul caz. Au făcut acest lucru în multe locuri.
Reporter: Aţi susţine oricare dintre proiectele legislative ale Camerei Reprezentanţilor adoptate la începutul acestui an?
D.Trump: Ei bine, nu am de gând să intru în acest lucru. Dar avem discuţii foarte semnificative cu democraţii. Şi cred că republicanii sunt foarte uniţi. Suntem foarte puternici în privinţa celui de-al doilea Amendament. Democraţii nu sunt deloc puternici în privinţa celui de-al doilea Amendament. Eu aş spune ca ei sunt slabi în privinţa celui de-al doilea Amendament şi trebuie să fim atenţi la acest lucru.
Cred că democraţii ar renunţa la al doilea Amendament. Şi oamenii care – mulţi dintre oamenii care m-au aşezat pe mine în această funcţie sunt susţinători foarte puternici – şi eu sunt. Şi trebuie să fim foarte atenţi la acest lucru. Ştiţi, i se spune „o pantă foarte alunecoasă” şi deodată totul se duce. Nu am de gând să permit acest lucru.

Corupţia din România

Reporter: Preşedintele Iohannis –
D.Trump: Da, continuaţi, vă rog.
Reporter: Pentru domnul preşedinte Iohannis, veţi discuta despre tema combaterii corupţiei din România cu preşedintele Trump? Veţi discuta despre această problemă?
D.Trump: Vă rog, continuaţi.
K. Iohannis: Ei bine, sper, întrucât avem rezultate bune. Şi vreau să îi împărtăşesc aceste rezultate preşedintelui Trump.
D.Trump: Şi care este întrebarea dumneavoastră?
Reporter: Întrebam despre combaterea corupţiei în România.
D.Trump: Ce drăguţ să avem o întrebare despre România.
Reporter: Deci, vă întreb – vă întreb, veţi discuta despre această problemă? Veţi discuta despre lupta împotriva corupţiei cu omologul dv. român?
D.Trump: Sigur, voi discuta, sigur.
Reporter: Ultima dată l-aţi lăudat pe preşedinte.
D.Trump: Sigur o voi face. Sigur o voi face.
Reporter: Data trecută l-aţi lăudat.
D.Trump: Cred că este un om care poate rezolva problema corupţiei în România. Şi el a făcut eforturi mari, din ceea ce am auzit. Nu am fost acolo în ultima vreme. Dar el a făcut eforturi foarte mari. Şi cred că este omul care poate rezolva problema corupţiei. Există un număr de ţări cu adevărat extraordinare, precum România, dar au o problemă imensă a corupţiei. Şi am auzit că aţi înregistrat progrese uriaşe.
K. Iohannis: Am realizat, domnule.

 

Reporter: Domnule preşedinte, care este situaţia măsurilor de reducere a asistenţei externe? Susţineţi în continuare diminuarea fondurilor?
D.Trump: Ei bine, analizăm acest lucru. Şi îl analizăm în diverse moduri. Şi discutăm cu republicanii şi democraţii despre acest lucru. Anumite lucruri le putem păstra, iar anumite lucruri – probabil ar putea fi, ştiţi, calculate strict. Poate că este vorba de un calcul strict. Vom vedea. Analizăm.
Şi avem anumite lucruri care sunt prioritare în discuţii. Vi le vom spune, să spunem, în aproximativ o săptămână.
Reporter: Domnule preşedinte, Administraţia dv. a adoptat măsuri pentru a facilita discriminarea persoanelor LGBT la locul de muncă. Sunteţi de acord cu aceste măsuri?
D.Trump: Ei bine, ştiţi, tocmai am primit un premiu şi susţinere, ieri, din partea unui grup de profil. Mi-au dat – aţi văzut, mi-au acordata susţinerea lor. Şi am fost onorat. Este vorba de Log Cabin? Grupul Log Cabin. Şi am fost foarte onorat să-l primesc.
Nu. Eu am adoptat măsuri foarte bune faţă de această comunitate. Unii dintre cei mai mari susţinători ai mei sunt din acea comunitate. Şi cred că ei – şi discut cu ei foarte mult despre aceste lucruri. Cred că am făcut foarte multe lucruri bune pentru acea comunitate.
După cum ştiţi, Peter Thiel şi mulţi alţii, au fost de partea mea în tot acest parcurs. Şi le place activitatea mea. Şi am primit o mare susţinere din partea grupului Log Cabin.
Da.

Despre relaţia cu China

Reporter: Domnule preşedinte, dumneavoastră insistaţi că războiul comercial cu China nu afectează economia SUA. Dar mulţi economişti nu sunt de acord cu acest lucru. Şi se tem că în cazul în care China intră în recesiune ne va trage pe toţi în jos cu ea.
D.Trump: Ei bine, OK. Lăsaţi-mă să vă spun ceva. În primul rând, noi avem o economie foarte bună. Dar cineva trebuia să abordeze China. După cum ştiţi, eu citesc şi văd foarte multe lucruri şi citesc atât de mult şi îi văd pe aceşti economişti spunând „Oh, renunţă. Renunţă la această abordare faţă de China. Renunţă”. China a profitat de pe urma acestei ţări 25 de ani, poate chiar mai mult decât atât. Şi a venit momentul, indiferent dacă este bine pentru ţara noastră sau rău pe termen scurt. Pe termen lung, este imperativ ca cineva să facă acest lucru deoarece ţara noastră nu mai poate continua să plătească Chinei 500 de miliarde de dolari pe an din cauza proştilor care o conduc. Deci nu mă deranjează întrebarea. Indiferent că este bine sau rău pe termen scurt este irelevant. Trebuie să rezolvăm problema cu China deoarece ei iau peste 500 de miliarde de dolari pe an. Iar acest lucru nu include furturile de proprietate intelectuală şi alte lucruri. De asemenea, din raţiuni de securitate naţională.
Deci, fac acest lucru indiferent dacă este bun sau rău pentru declaraţia dumneavoastră despre „Oh, vom intra în recesiune pentru două luni”. OK? Ideea este că cineva trebuia să abordeze problema Chinei. Viaţa mea ar fi fost mai uşoară dacă nu aş fi abordat problema Chinei. Dar îmi place să fac acest lucru deoarece trebuia să îl fac. Şi avem rezultate foarte bune.
China a avut cel mai prost an din ultimii 27 de ani. Şi mulţi oameni spun că este cel mai prost an din ultimii 54 de ani, OK? Iar sincer, nu vreau să se întâmple acest lucru, dar ne plasează pe noi într-o situaţie de negociere foarte bună, nu-i aşa? Iar China vrea să obţină un acord, iar acest lucru este bun. Dar ei trebuie să propună un acord care este corect faţă de noi. Nu poate fi un acord care nu este corect faţă de noi.

Şi ar trebui să fiţi fericiţi că eu port această luptă deoarece cineva trebuia să o facă. Nu puteam să ignorăm acest fapt – nici măcar nu cred că este sustenabil să trecem cu vederea ce se întâmplă. Ne furau toate ideile de proprietate intelectuală. Furturile erau incredibile. Ei îl numesc furt de proprietate intelectuală şi îl evaluează la 300 de miliarde de dolari pe an. Cine ştie cum îl evaluează? Eu nu ştiu să cuantific în dolari, nu ştiu să evaluez nivelul furturilor de proprietate intelectuală. Dar ei au experţi care spun că este de cel puţin 300 de miliarde de dolari.
Cineva trebuia să facă acest lucru faţă de China. Obama ar fi trebuit să o facă. Bush ar fi trebuit să o facă. Clinton ar fi trebuit să o facă. Toţi ar fi trebuit să o facă. Nu a făcut-o nimeni, o fac eu. Deci, ce veţi spune? „Oh, acordurile mele comerciale generează aceste probleme” Acordurile mele comerciale nu cauzează probleme. Este un lucru care trebuia făcut. Singura diferenţă e că îl fac eu. Aş putea sta aici, acum, cu o piaţă a capitalului care ar fi cu 10.000 de puncte mai mare dacă nu aş vrea să fac aceste lucruri. Dar cred că nu avem de ales. Şi mulţi oameni care cu adevărat cunosc situaţia, care iubesc ţara noastră, spun „vă mulţumim foarte mult că faceţi acest lucru”. Şi noi câştigăm deoarece ei au cel mai prost an pe care l-au avut în ultimele decenii. Iar situaţia nu va merge decât spre rău.

China a pierdut două milioane de locuri de muncă în ultima lună şi jumătate deoarece se mută – oamenii şi companiile se mută în ţări neafectate de taxe vamale. Au pierdut peste două milioane de locuri de muncă într-o perioadă foarte scurtă. Urmează să piardă mai multe locuri de muncă. Şi dacă nu aş ajuta eu anumite companii – companii americane precum Apple – pentru o perioadă scurtă de timp, s-ar putea să îi ajut, doar până vor face ceea ce trebuie, adică probabil să se mute din China. Deoarece va fi o perioadă foarte scurtă de timp. Dacă nu i-aş ajuta, vreau să spun că ar putea avea o problemă mare.

Iată care este ideea: Cineva trebuia să abordeze China pentru ceea ce face Statelor Unite din punct de vedere economic. Avem câştiguri mari. Eu mi-am asumat această sarcină. Şi ar fi trebuit să fie făcută de preşedinţii precedenţi, dar eu am asumat-o. Şi sunt fericit să fac acest lucru, deoarece trebuia făcut. Iar oamenii deştepţi spun „vă mulţumim foarte mult”. Iar oamenii proşti nu au nicio idee. Apoi avem oamenii politici, iar ei merg după cum bate vântul.
Iar ei toţi ştiu – chiar şi senatorul Schumer a spus „Donald Trump face o treabă foarte bună cu China”. Nu îmi venea să cred. Dar Schumer crede că fac ceea ce trebuie. Iar el face ce trebuie spunând acest lucru, întrucât ştie că naţiunea chineză reprezintă o mare ameninţare economică. Iar ei luau toţi aceşti bani pe care îi luau de la noi şi îşi construiau avioane şi nave şi multe alte lucruri, iar noi nu putem permite acest lucru.

Reporter: Domnule preşedinte, referitor la China, există un nou studiu din Australia care sugerează că actualele capabilităţi militare chineze din Marea Chinei de Sud, din regiunea indo-pacifică, ar putea neutraliza cele mai multe baze americane în doar câteva ore. Aveţi insomnii din cauza acestui lucru?
D.Trump: Ei bine, nimic nu mă ţine treaz noaptea. Vă spun, noi putem neutraliza orice, noi suntem cei mai puternici din lume. Iar când am venit eu la putere în urmă cu doi ani şi jumătate, eram într-o situaţie foarte rea. Acum suntem într-o situaţie foarte bună. Aveam 700 de miliarde de dolari, 716 miliarde de dolari, iar apoi 738 de miliarde de dolari. Avem cea mai puternică armată din lume în momentul de faţă. Şi ne apropiem de finalizarea reconfigurării totale. Am reconstruit armata.
În momentul de faţă nu este nimeni care să se apropie de noi din punct de vedere militar. Nici măcar să ajungă mai aproape.
Reporter: Deci nu vă preocupă deloc Armata Chinei.
D.Trump: Nu, deoarece ar plăti un preţ pe care nu ar vrea să îl plătească.
Reporter: Este John Sullivan alegerea dv. pentru funcţia de ambasador SUA?
D.Trump Este cineva care este avut în vedere şi respectat foarte mult. În Rusia?
Reporter: Da, domnule.
D.Trump: Da. Foarte respectat.
Reporter: Deci el este alegerea dv. sau încă...
D.Trump Ei bine, ştiu că Mike Pompeo îl place foarte mult. Si este foarte respectat. Deci poate să fie foarte bine. Da.
Reporter: OK. Mulţumesc.
Reporter: Dar referitor la Huawei, domnule preşedinte? Credeţi că parteneri precum România ar trebui să analizeze situaţia Huawei pentru a lua o decizie bună dacă...
D.Trump Ei fac acest lucru. România face acest lucru.
Reporter: Domnule preşedinte, referitor la Afganistan din nou. Talibanii poartă negocieri cu SUA, dar nu discută cu Guvernul afgan. Dacă Statele Unite s-ar retrage şi talibanii ar intra în ofensivă, SUA ar interveni pentru a salva, să spunem, Guvernul afgan?
D.Trump: Ei bine, talibanii nu respectă Guvernul afgan. Nu au niciun respect pentru Guvernul afgan. Iar eu înţeleg acest lucru şi ştiu acest lucru. Şi nu s-au înţeles deloc o perioadă lungă de timp.
Dar noi am fost o forţă de menţinere a păcii acolo într-un anumit mod timp de 19 ani. Şi la un anumit punct trebuie să spui: „Este suficient”. Merg la Walter Reed şi văd tineri care au călcat pe bombe şi şi-au pierdut picioarele, şi-au pierdut braţele şi în anumite cazuri şi-au pierdut şi picioarele, şi braţele şi faţa. Şi trăiesc. Din nou, putem câştiga, dar nu vreau ceea ce trebuie să facem pentru a câştiga. Şi cred că cei mai mulţi oameni sunt de acord cu mine.
Reporter: Aţi asuma angajamentul protejării Guvernului afgan?
D.Trump În acest moment, ceea ce face este să negociem cu Guvernul şi să negociem cu talibanii şi vom vedea ce se întâmplă apoi.
Vă spun acest lucru: talibanii ar vrea să înceteze confruntările cu noi. Ar vrea să înceteze luptele cu noi. Au suferit pierderi mari, dar vom vedea ce se întâmplă. Ţineţi cont, este un loc foarte dur. Uniunea Sovietică a devenit Rusia din cauza Afganistanului. Asta s-a întâmplat. Cineva ar spune: „Ei bine, ar interveni Rusia”. Eu am spus: „Dacă vor, îi lăsăm. Cred că au încercat acest lucru anterior, oricum. Nu a ieşit prea bine”.
Reporter: Sunt talibanii de încredere? Sau am ajunge înapoi unde ne aflam înainte de atentatele din 11 septembrie?
D.Trump: Nimeni nu este de încredere. Nimeni nu este de încredere.
Reporter: Sunteţi îngrijorat referitor la revenirea la situaţia dinainte de 11 septembrie?
D.Trump: În lumea mea, în această lume, cred că nu poţi avea încredere în nimeni.
Reporter: Dar putem reveni la situaţia dinainte de 11 septembrie cu talibanii care să aibă control total asupra Afganistanului?
D.Trump Ei bine, trebuie să fim atenţi la acest lucru. Vom avea mereu informaţii ale serviciilor, vom avea mereu pe cineva acolo.
Dar poţi spune acest lucru despre numeroase locuri, Jon. Ştii, nu trebuie să fie neapărat acel sector. Dar nu trebuie să pară Universitatea Harvard a terorismului. OK? Pare a fi. Şi vom avea mereu pe cineva acolo. Iar dacă talibanii au într-adevăr dreptate în ceea ce spun, ei vor opri să se întâmple acest lucru, întrucât îl pot opri foarte uşor. OK? Deci vom vedea.
Reporter: Criza dintre India şi Pakistan.
D.Trump: Este ceva major.
Reporter: Şi ştiu că aţi avut un număr de discuţii. Poate fi soluţionată?
D.Trump: Ei bine, ei au avut acest lucru, aceste discuţii, de sute de ani, chiar dacă sub diferite nume. Dar asta este situaţia, este Kashmir. Iar Kashmir este un loc foarte complicat. Avem hinduşii şi avem musulmanii şi nu aş spune că se înţeleg foarte bine. Deci asta este ceea ce avem în momentul de faţă.
Şi avem milioane de oameni care vor să fie conduşi de alţii şi poate de ambele părţi. Şi avem două ţări care nu s-au înţeles bine de mult timp. Şi, sincer, este o situaţie explozivă.
Am vorbit cu premierul Khan. Am vorbit, de asemenea, cu premierul Modi. Amândoi sunt prieteni de-ai mei. Sunt oameni extraordinari, sunt oameni extraordinari. Şi îşi iubesc ţările şi sunt într-o situaţie dură. Kashmir este o situaţie foarte dură. Noi vorbim despre asta. Această situaţie durează de zeci de ani. Confruntări. Nu mă refer la confruntări de genul că ai trage cu o puşcă, mă refer la confruntări majore, de genul folosirii tunurilor şi armelor grele. Şi acest lucru durează de o perioadă lungă. Dar eu mă înţeleg bine cu amândoi. După cum ştiţi, premierul Khan a fost aici de curând, iar m-am întâlnit şi mă voi întâlni cu premierul Modi la sfârşitul săptămânii, în Franţa. Cred că ajutăm în această situaţie. Dar există probleme uriaşe între aceste două ţări şi ştiţi asta. Voi face tot ce pot pentru a media sau a face ceva. O relaţie extraordinară cu amândoi, dar nu sunt chiar prieteni în acest moment. Situaţie complicată. Multe lucruri au de-a face cu religia. Religia este un subiect complicat.

Relaţia cu Israel

Reporter: Referitor la Israel, congresmena Ilhan Omar a declarat ieri că SUA ar trebui să regândească politica de asistenţă faţă de Israel după ce ea şi Tlaib nu au primit permisiunea de intrare. Congressmenei Tlaib i s-a permis ulterior intrarea, dar a decis să nu mai meargă acolo. Ar trebui să existe o modificare a asistenţei oferite de SUA Israelului.

D.Trump: Nu. Şi ar trebui să observaţi lucrurile oribile pe care Tlaib le-a spus despre Israel şi „AOC plus trei” (Alexandria Ocasio-Cortez). Eu aşa le spun: AOC, AOC plus trei. Şi ar trebui să vedeţi lucrurile pe care cele patru le-au spus despre Israel în ultimii ani.
Vreau să spun, Omar este un dezastru pentru poporul evreu. Nu îmi pot imagina, dacă are evrei în districtul ei, că aceştia ar putea vota cu ea. Dar ceea ce a spus Omar şi ceea ce a spus Tlaib.
Şi ieri am observat pentru prima oară, că Tlaib era în lacrimi. Dintr-o dată, este în lacrimi. Lacrimi. Pe mine nu mă păcăleşte. Pe mine nu mă păcăleşte. Nu mă păcăleşte nicio secundă deoarece am văzut-o într-o stare foarte vehementă la multe mitinguri de campanie, la mitingurile mele de campanie înainte de a fi congressmenă. Eu am spus: „cine este?”. Şi am văzut o femeie care era violentă şi vehementă şi în afara controlului.

Şi dintr-o dată văd această persoană care plânge deoarece nu îşi poate vedea bunica. Nu îşi poate vedea bunica. I-au dat permisiunea, dar s-a opus, nu a vrut să o facă.
Deci aceasta este o decizie a Israelului. Nu este – mulţi oameni spun că a fost decizia mea. Este o decizie a Israelului. Le pot acorda permisiunea dacă vor, dar nu cred că vor. Când citeşti lucrurile pe care le-au spus despre Israel – ce rău. Şi dacă priveşti parcursul lor, dacă te uiţi la parcursul lor, acela va fi un tur de propagandă împotriva Israelului.
Deci eu nu învinovăţesc Israelul pentru ceea ce au făcut. Eu nu am nicio legătură cu asta, dar nu îi învinovăţesc. Eu cred că ar fi fost foarte rău să le lase să intre. Inclusiv cele patru, mă refer la cele patru. Dar acestea două, Omar şi Tlaib.

Cred că ar fi un lucru foarte rău pentru Israel, dar Israelul trebuie să facă ceea ce vrea. Dar nu aş reduce asistenţa acordată Israelului. Şi nici măcar nu pot să cred că avem această conversaţie.
În urmă cu cinci ani, ideea de a purta discuţii pe această temă – chiar şi în urmă cu trei ani – de a reduce asistenţa acordată Israelului din cauza a două persoane care urăsc Israelul şi poporul evreu – nu cred că am fi avut măcar această conversaţie. Unde a ajuns Partidul Democrat? Cum au ajuns să apere două persoane în detrimentul Statului Israel?
Şi cred că orice evreu care ar vota cu un democrat, cred că arată fie lipsa totală a cunoştinţelor, fie o mare lipsă de loialitate.
Corect? Vă mulţumesc foarte mult tuturor.

Taguri:
trump,
klaus iohannis,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici