Stoltenberg cere ţărilor membre NATO să investească mai mult în apărare: Doar şapte din 30 de aliaţi au îndeplinit obiectivul privind cheltuielile militare în 2022

Şapte din 30 de aliaţi au îndeplinit obiectivul NATO privind cheltuielile militare de 2% din PIB în 2022, cu o ţară mai puţin decât în 2021, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat marţi şeful alianţei, Jens Stoltenberg, îndemnându-i pe aliaţi să sporească mai rapid investiţiile în apărare.

1822 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg cere ţărilor membre NATO să investească mai mult în apărare: Doar şapte din 30 de aliaţi au îndeplinit obiectivul privind cheltuielile militare în 2022

Stoltenberg a declarat reporterilor, într-o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles, că alianţa se aştepta iniţial ca încă două ţări să atingă obiectivul.

"Dar pentru că PIB-ul a câtorva aliaţi a crescut peste aşteptări, doi aliaţi care ne aşteptam să fie la 2% sunt acum uşor sub 2%", a spus el, informează agenţia Reuters.

Dintre cei 30 de membri, doar Grecia, Polonia, statele baltice, Regatul Unit şi Statele Unite au cheltuit anul trecut mai mult de 2% din producţia lor economică pentru apărare, se arată în raportul anual al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg îndeamnă statele membre NATO să îşi sporească mai rapid cheltuielile militare

"Nu există nicio îndoială că trebuie să facem mai mult şi trebuie să o facem mai repede. Ritmul pe care îl avem când vine vorba de creşterea cheltuielilor pentru apărare nu este suficient de ridicat", a spus Stoltenberg. "Într-o lume mai periculoasă, trebuie să investim mai mult în apărare".

La summitul din Ţara Galilor din 2014, liderii NATO au convenit să se îndrepte către cheltuirea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare în decurs de un deceniu.

Această decizie a fost atunci o reacţie la o situaţie de securitate grav deteriorată în Europa, la câteva luni după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

La aproape zece ani de la promisiunile din Ţara Galilor şi la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, aliaţii NATO au lansat în urmă cu câteva săptămâni discuţii privind modul de adaptare a obiectivului de cheltuieli. O decizie este aşteptată la summitul NATO din Lituania din luna iulie, iar Stoltenberg a declarat că vede ţinta de 2% ca pe un nivel minim şi nu ca pe un plafon în viitor.

Mai mulţi state membre au făcut presiuni pentru cheltuieli militare mai mari, având în vedere că în Europa se desfăşoară un război, în timp ce alţii sunt reticenţi în ceea ce priveşte creşterea promisiunii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici