Stoltenberg: NATO trebuie să intensifice rolul pe plan mondial, inclusiv pentru contracararea Chinei

  • Jens Stoltenberg pledează pentru intensificarea rolului NATO pe plan mondial
  • Secretarul general NATO: "Eu sunt favorabil unei noi abordări politice inteligente: o Alianţă Nord-Atlantică cu acţiuni mai extinse la nivel mondial"
  • Jens Stoltenberg critică activităţile Chinei în spaţiul cibernetic şi legea privind siguranţa naţională impusă în Hong Kong
634 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg: NATO trebuie să intensifice rolul pe plan mondial, inclusiv pentru contracararea Chinei

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să aibă o abordare mai extinsă la nivel mondial, în contextul ameninţărilor reprezentate de ţări precum China, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat grupului media RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

"Atlanticul rămâne crucial pentru noi, suntem o alianţă regională. De altfel, se întâmplă multe lucruri aici, în ultimii ani am înregistrat cele mai intense activităţi ale submarinelor ruse din istorie în zona de nord a Oceanului Atlantic", a declarat Jens Stoltenberg în interviu acordat RND.

"În privinţa atitudinii NATO faţă de China, trebuie să facem distincţia între prezenţă militară şi iniţiative politice. Eu sunt favorabil unei noi abordări politice inteligente: o Alianţă Nord-Atlantică cu acţiuni mai extinse la nivel mondial. Acest lucru nu înseamnă că navele NATO trebuie să schimbe cursul spre Marea Chinei de Sud. Trebuie să facem distincţia între o prezenţă globală şi o abordare globală. Actualele provocări, precum terorismul, nu se opresc la graniţe. De aceea suntem prezenţi în Afganistan şi oferim susţinere Irakului. Observăm o prezenţă din ce în ce mai intensă a Chinei în spaţiul cibernetic", a adăugat Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO a atras atenţia că echilibrul de forţe la nivel mondial se modifică.

"Echilibrul de forţe la nivel global se schimbă, iar noi trebuie să menţinem avansul tehnologic. Toate aceste elemente evidenţiază că trebuie să colaborăm mai mult cu parteneri precum Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Japonia", a argumentat secretarul general NATO.

Jens Stoltenberg a criticat abordarea Administraţiei de la Beijing faţă de Hong Kong. "China demonstrează că nu împărtăşeşte valorile noastre. În democraţiile occidentale, noi respectăm drepturile fundamentale, libertatea de exprimare, puterea statului se bazează pe respectarea drepturilor. Legea privind siguranţa naţională din China ignoră aceste valori", a subliniat Stoltenberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici