Strategia lui Boris Johnson: Marea Britanie va suplimenta ogivele atomice şi se va concentra pe zona Indo-Pacifică

  • Guvernul Boris Johnson a prezentat noua strategie de apărare, securitate şi politică externă..
  • Marea Britanie va suplimenta numărul ogivelor nucleare şi se va concentra pe zona Indo-Pacifică, în contextul ascensiunii Chinei.
  • Boris Johnson: "Societăţile deschise şi democratice precum Marea Britanie trebuie să demonstreze că sunt pregătite pentru o lume mai competitivă."
1303 afișări
Imaginea articolului Strategia lui Boris Johnson: Marea Britanie va suplimenta ogivele atomice şi se va concentra pe zona Indo-Pacifică

Foto: Profimedia

Marea Britanie va renunţa la limitarea numărului ogivelor nucleare, în cadrul noii strategii a Guvernului Boris Johnson în domeniul securităţii şi apărării, care se va concentra pe zona Indo-Pacifică, în contextul ascensiunii Chinei.
 
Guvernul Boris Johnson a prezentat, marţi, strategia intitulată "Marea Britanie globală în era competiţiei: Reevaluarea integrată a securităţii, apărării, dezvoltării şi politicii externe". Documentul prezintă strategia de securitate, apărare şi politică externă până în anul 2025, ideea centrală fiind că Marea Britanie "trebuie să fie pregătită pentru o lume mai competitivă" în contextul retragerii din Uniunea Europeană (Brexit).
 
Strategia are patru obiective principale: menţinerea avantajului strategic prin ştiinţă şi tehnologie, configurarea ordinii internaţionale deschise a viitorului, consolidarea securităţii şi apărării pe plan intern şi la nivel internaţional şi construirea sistemelor de rezistenţă pe plan intern şi extern, inclusiv în domeniul cibernetic.
 
Deşi "Rusia rămâne cea mai acută ameninţare la adresa securităţii", documentul prevede intensificarea acţiunilor Marii Britanii în zona Indo-Pacifică, "centrul de gravitaţie geopolitic şi economic", în contextul ascensiunii Chinei.
 
Guvernul Boris Johnson oferă asigurări că "menţine angajamentele" în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
 
Strategia prevede, potrivit BBC, anularea deciziei de limitare a ogivelor nucleare. Un plan din 2010 prevedea limitarea la 180 a numărului focoaselor nucleare, dar acum limita va fi stabilită la 260.
 
Retragerea din Uniunea Europeană (Brexit) marchează "un nou capitol în istoria noastră; Marea Britanie va fi deschisă către lume, liberă să îşi stabilească propriul drum. Puţine naţiuni sunt poziţionate mai bine pentru a naviga printre provocări, dar trebuie să ne schimbăm abordarea şi să ne adaptăm noii lumi care se conturează în jurul nostru. Societăţile deschise şi democratice precum Marea Britanie trebuie să demonstreze că sunt pregătite pentru o lume mai competitivă", a afirmat premierul Boris Johnson, potrivit publicaţiei Herald Scotland.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici