"Ştreang colonial”. Scandal în parlamentul din Noua Zeelandă: Un lider mouri a fost expulzat din şedinţă pentru că a refuzat să poarte cravată

  • Un lider maori din Noua Zeelandă, a fost expulzat din parlament săptămâna aceasta pentru că a refuzat să poarte o cravată.
  • El a declarat că forţarea acestuia la un cod vestimentar occidental reprezintă o încălcare a drepturilor sale şi o încercare de suprimare a culturii indigene.
  • Marţi, preşedintele Trevor Mallard l-a împiedicat de două ori pe Rawiri Waititi să pună întrebări în camera de dezbatere, insistând că parlamentarii ar putea pune o întrebare doar dacă poartă o cravată.
  • Când Waititi şi-a continuat întrebarea după ce a fost oprit a doua oară, Mallard i-a ordonat să plece.
2338 afișări
Imaginea articolului "Ştreang colonial”. Scandal în parlamentul din Noua Zeelandă: Un lider mouri a fost expulzat din şedinţă pentru că a refuzat să poarte cravată

"Ştreang colonial”. Scandal în parlamentul din Noua Zeelandă: Un lider mouri a fost expulzat din şedinţă pentru că a refuzat să poarte cravată

„Nu este vorba de cravată, ci de identitate culturală, prietene”, a spus Waititi când ieşea din cameră, relatează Reuters.

Parlamentul din Noua Zeelandă este cel mai divers ales vreodată în ţară. Aproape jumătate din cele 120 de locuri din parlament sunt deţinute de femei.

Are o reprezentare 11% LGBTQ+ şi 21% maori. Parlamentul are totodată şi primul deputat de origine africană şi primul de origine srilankeză în componenţa sa după alegerile din octombrie anul trecut.

Waititi, care a numit cravata un „ştreang colonial” a purtat în schimb o taonga, un pandantiv maori.

Scriind în New Zealand Herald miercuri, Waititi a spus că acţiunea sa nu se referă la cravate, ci la dreptul lui de a fi maori, fie în Parlament, fie în pub.

"Am scos cravata colonială ca semn că acesta continuă să colonizeze, să sufoce şi să suprime drepturile populaţiei maori", a spus Waititi.

Solicitat să comenteze, prim-ministrul Jacinda Ardern a spus că nu este ceva despre care are o părere şi că nu are obiecţii faţă de cineva care poartă sau nu cravată în parlament.

„Există probleme mult mai importante pentru noi toţi”, a spus Ardern.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici