STUDIU:Virusul gripei aviare H7N9 a demonstrat rezistenţă la antivirale. "Situaţia este îngrijorătoare"

Virologii au confirmat în premieră din punct de vedere clinic existenţa unor cazuri de rezistenţă a virusului gripei aviare H7N9 la antiviralele obişnuite folosite împotriva gripei la om, precum Tamiflu.

952 afișări
Imaginea articolului STUDIU:Virusul gripei aviare H7N9 a demonstrat rezistenţă la antivirale. "Situaţia este îngrijorătoare"

STUDIU:Virusul gripei aviare H7N9 a demonstrat rezistenţă la Tamiflu. "Aparenta uşurinţă cu care rezistenţa a apărut este îngrijorătoare" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un studiu publicat marţi în revista medicală The Lancet, Dr. Yang Zhenghong (Shanghai Medical College din partea Universităţii din Fudan, China) şi colegii acestuia descriu trei cazuri de rezistenţă la antivirale, la pacienţii infectaţi de virusul H7N9, în China.

Echipa a studiat cazul a 14 pacienţi spitalizaţi la Shanghai în aprilie, cu o infecţie confirmată cu virusul H7N9.

În cazul a trei pacienţi afectaţi grav de virus, tratamentul antiviral nu a redus nivelul încărcăturii virale, virologii suspectând o rezistenţă. Aceasta a fost confirmată de analiza genetică a virusului, virologii identificând o mutaţie caracteristică rezistenţei la antivirale (oseltamivir sau Tamiflu şi peramivir).

Doi dintre aceşti pacienţi şi-au pierdut viaţa,iar al treilea se afla sub asistenţă respiratorie extracorporală (ECMO) la momentul la care studiul a fost supus analizei.

"Aparenta uşurinţă cu care rezistenţa la antivirale a apărut la virusul H7N9 este îngrijorătoare", apreciază autorii studiului.

În total, 130 de persoane au fost infectate de virus în China, dintre care 37 au decedat. Niciun nou caz uman nu a fost înregistrat în cursul ultimelor două săptămâni, a precizat luni Guvernul chinez.

Antiviralele precum Tamiflu sunt singurul tratament actual disponibil împotriva gripei H7N9. Acestea permit în general reducerea încărcăturii virale şi tratarea celor bolnavi.

Până în prezent nicio transmitere de la persoană la persoană necesară pentru declanşarea unei epidemii nu a fost constatată la acest virus care contaminează păsările, fără a le îmbolnăvi.

Dar virusul se poate transmite la mamifere, potrivit unui studiu publicat recent în revista americană Science, care cere "vigilenţă" în cazul în care virusul ar cunoaşte mutaţii, pentru a deveni mai uşor transmisibil la om.

În studiul Lancet, cercetătării au arătat că rezistenţa la antivirale a intervenit mai ales la pacienţii care primesc corticosteroizi, un timp de antiinflamator.

Aceştia mai precizează că au identificat urme de acid ribonucleic (ARN) viral la nivelul gâtului, sângelui, fecalelor şi urinei la mai mulţi pacienţi, ceea ce ar putea însemna că virusul are capacitatea de a se disemina dincolo de sistemul respiratoriu. Cu toate acestea, ei adaugă că sunt necesare noi studii pentru a confirma această diseminare.

Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a precizat la 21 mai că "evoluţia bolii este imposibil de prevăzut, deoarece "virusurile gripei aviare sunt într-o permanentă mutaţie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici