SUA ar fi trimis din greşeală ambasadei române un fax privind arestarea unui rus în Liberia

Statele Unite au prezentat scuze Rusiei pentru întârzierea cu care au anunţat autorităţile de la Moscova în privinţa arestării unui pilot rus în Liberia, surse diplomatice afirmând că faxul de notificare a fost trimis din greşeală ambasadei României, informează ITAR-Tass.

14 afișări

Agenţia rusă citează o ştire Reuters, potrivit căreia "un oficial american neidentificat a spus că (notificarea) a fost trimisă prin fax ambasadei române".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a afirmat că a Statele Unite au prezentat scuze Rusiei pentru incident. "Am apăsat butonul greşit al faxului, ca să fim foarte sinceri", a spus el.

Crowley a refuzat însă să precizeze către ambasada cărei ţări a fost transmis faxul.

Pilotul rus Konstantin Iaroşenko a fost reţinut în Liberia la sfârşitul lunii mai şi a fost predat Agenţiei americane pentru lupta împotriva drogurilor DEA. Iaroşenko este acuzat că a transportat "mii de kilograme" de cocaină în ţări din America de Sud, Africa şi Europa.

Rusia a criticat în termeni duri reţinerea pilotului şi transferarea acestuia în Statele Unite, afirmând că gestul poate fi interpretat drept "răpirea unui cetăţean rus dintr-o ţară terţă".

"În plus, autorităţile americane nu au informat misiunile diplomatice ale Rusiei despre reţinerea lui Iaroşenko. Acţiunile serviciilor speciale americane în transferarea forţată şi secretă a cetăţeanului nostru de la Monrovia la New York nu poate fi văzută decât ca o fărădelege", a afirmat Ministerul rus de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici