SUA atenţionează Rusia după ultimul derapaj. Americanii deţin laboratoare secrete pentru producera de arme biologice în Ucraina

  • Rusia pretinde că SUA ar găzdui în mod clandestin laboratoare de arme biologice în Ucraina
  • Departamentul de Stat al SUA a criticat aspru Rusia pentru declaraţiile scandaloase
  • Afirmaţiile Moscovei sunt nefondate şi nu fac altceva decât să denigreze imaginea Statelor Unite şi a aliatului său, Ucraina
1211 afișări
Imaginea articolului SUA atenţionează Rusia după ultimul derapaj. Americanii deţin laboratoare secrete pentru producera de arme biologice în Ucraina

Sursa foto: Profimedia

Departamentul de Stat al SUA a criticat puternic Rusia pentru poziţia adoptată în cadrul întâlnirii diplomatice privind revizuirea Convenţiei armelor biologice din Geneva de săptămâna trecută. Tratatul interzice producerea şi utilizarea de toxine mortale sau agenţi patogeni pe scară largă în cadrul unui conflict.

Rusia şi-a folosit autoritatea ca semnatar al tratatului, adoptat pentru prima dată în 1975, pentru a convoca reuniunea cu scopul de a-şi transmite afirmaţiile repetate nefondate că Statele Unite operează laboratoare biologice secrete în Ucraina şi în alte ţări aflate la periferia Rusiei.

Întâlnirea de la Geneva a avut loc cu uşile închise şi s-a încheiat vineri fără o concluzie oficială cu privire la acuzaţii, dar delegaţii a 35 din 89 de naţiuni fie au respins afirmaţiile Rusiei, fie şi-au exprimat sprijinul pentru tipul de cercetare pe care SUA şi Ucraina îl desfăşoară.

Statele Unite au negat în mod repetat acest lucru, spunând că, în realitate, au oferit asistenţă financiară şi tehnică mai multor ţări, inclusiv la un moment dat însăşi Rusiei, pentru a proteja securitatea biologică şi sănătatea publică.

China, al cărui lider, Xi Jinping, urmează să se întâlnească săptămâna aceasta în Uzbekistan cu preşedintele rus Vladimir Putin, nu a susţinut afirmaţiile Rusiei. Dar reprezentantul său la întâlnire, Li Song, a declarat că Beijingul este „profund îngrijorat” de acuzaţii şi a cerut o investigaţie internaţională independentă a activităţilor Statelor Unite care implică cercetarea biologică.

„Delegaţia mea crede că o serie de întrebări specifice ridicate de Rusia nu au primit încă un răspuns concret din partea SUA”, a declarat Li.

Statele Unite şi alte ţări au acuzat Rusia că subminează convenţia şi siguranţa sănătăţii publice, făcând afirmaţii nefondate despre desfăşurarea de către SUA de activităţi nefaste sub acoperire, încălcând flagrant un tratat menit să interzică armele biologice.

Doar şapte naţiuni şi-au exprimat sprijinul pentru Rusia: Belarus, China, Cuba, Iran, Nicaragua, Siria şi Venezuela. Moscova continua răspândirea dezinformarii pentru a justifica războiul din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici