SUA atribuie acelaşi statut Ierusalimului de Est şi coloniilor israeliene din Cisiordania

Statele Unite nu observă diferenţe între Ierusalimul de Est şi teritoriile israeliene ocupate din Cisiordania în ceea ce priveşte solicitarea Washingtonului de a stopa construcţiile în colonii, afirmă surse americane, potrivit Haaretz.

698 afișări
Imaginea articolului SUA atribuie acelaşi statut Ierusalimului de Est şi coloniilor israeliene din Cisiordania

SUA atribuie acelaşi statut Ierusalimului de Est şi coloniilor israeliene din Cisiordania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Precizarea a fost făcută în contextul unei crize din ce în ce mai profunde a relaţiilor dintre SUA şi Israel cu privire la intenţia Israelului de a construi 20 de apartamente pentru cetăţenii evrei în hotelul Shepherd Hotel din cartierul Sheikh Jarrah al Ierusalimului de Est.

Washingtonul a cerut stoparea proiectului, dar premierul Benjamin Netanyahu a afirmat în cadrul reuniunii de duminică a Cabinetului său că "Israelul nu va accepta astfel de interdicţii în Ierusalimul de Est".

Subliniind că Israelul nu poate accepta ca evreilor să li se interzică să locuiască unde doresc în Ierusalim, Netanyahu a adăugat: "Nu pot să-mi imaginez ce s-ar întâmpla dacă cineva ar propune ca evreii să nu poată locui în anumite cartiere din Londra, New York, Paris sau Roma. În mod evident, s-ar declanşa un protest internaţional de proporţii. Este şi mai imposibil să acceptăm o astfel de interdicţie în Ierusalimul de Est".

Solicitată să comenteze aceste afirmaţii, secretarul de Stat american Hillary Clinton, aflată la New Delhi, a spus că administraţia încearcă să ajungă la un acord cu Israelul în privinţa acestor colonii şi că "negocierile sunt intense".

Duminică seara, Netanyahu s-a întâlnit cu consilierii săi pentru a discuta răspunsul pe care îl va da Israelul la solicitarea americană.

Tot duminică, şeful Cabinetului lui Mahmoud Abbas, Rafiq Husseini, şi-a exprimat speranţa că SUA nu vor renunţa la solicitarea privind oprirea completă a acţiunilor de colonizare, inclusiv în Ierusalimul de Est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici