SUA au cheltuit zece milioane de dolari anual pentru a plăti informatori, în lupta antidrog

Statele Unite au cheltuit în medie zece milioane de dolari anual, în ulimii trei ani, pentru a plăti informatori care le-au permis să aresteze traficanţi de droguri din întreaga lume, potrivit mărturiei unui oficial în faţa Congresului, dată publicităţii joi.

100 afișări
Imaginea articolului SUA au cheltuit zece milioane de dolari anual pentru a plăti informatori, în lupta antidrog

SUA au cheltuit zece milioane de dolari anual pentru a plăti informatori, în lupta antidrog (Imagine: Shutterstock)

Programul de recompense împotriva traficului de droguri a fost creat în 1986 şi de atunci a antrenat achitarea a 71 de milioane de dolari pentru informaţii care au permis arestarea unor traficanţi, a explicat directorul programului, vicesecretarul de Stat adjunct, Brooke Darby.

În cursul ultimilor trei ani, aceste plăţi au atins în medie zece milioane de dolari anual, a adăugat ea.

Acest program a permis eliminarea lui Alfonso Cano, comandantul gherilelor columbiene FARC, ucis în lupte în noiembrie 2011, şi arestarea în 2010 a traficantului columbian Guillermo Leon Saenz-Vargas, potrivit acesteia.

"Unul dintre oamenii pe care i-am arestat şi pentru care a fost propusă o recompensă de cinci milioane de dolari le-a explicat agenţilor DEA (agenţia federală antidrog) că, de când numele său a apărut pe lista programului, nu a mai putut avea încredere în nimeni din structura sa, iar controlul său asupra organizaţiei a slăbit", a mai afirmat Darby.

Audierea lui Darby în Congres a avut loc pe fondul proiectului unui congresman republican care vrea să extindă acest program de remunerare a informatorilor pentru orice activitate infracţională, inclusiv pentru persoanele care au comis crime de război sau genocid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici