SUA au condamnat tirurile de rachete lansate din Fâşia Gaza asupra Israelului

Statele Unite au condamnat, marţi, tirurile de rachete lansate din Fâşia Gaza asupra Israelului, arătându-se îngrijorate pentru civilii din cele două părţi, după atacuri israeliene soldate cu cel puţin 17 morţi în Fâşia Gaza.

530 afișări
Imaginea articolului SUA au condamnat tirurile de rachete lansate din Fâşia Gaza asupra Israelului

SUA au condamnat tirurile de rachete lansate din Fâşia Gaza asupra Israelului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest l-a îndemnat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să menţină un canal de comunicare cu palestinienii, cu scopul de a soluţiona criza declanşată de uciderea a trei adolescenţi israelieni şi a unui tânăr palestinian.

"Condamnăm ferm tirurile (...) de rachete împotriva Israelului şi ţintirea deliberată a unor civili de către organizaţiile teroriste din Gaza", a subliniat Earnest în cursul unei conferinţe de presă.

"Nicio ţară nu poate accepta tirurile de rachete vizând civili şi vom apăra dreptul Israelului de a se apăra contra unor atacuri violente", a adăugat el.

În acelaşi timp, Earnest a precizat că Washingtonul este îngrijorat pentru civilii din cele două părţi.

La rândul său, Departamentul de Stat l-a îndemnat pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas să exercite presiuni asupra mişcării islamiste Hamas, cu care a semnat un acord de reconciliere care a condus la formarea unui Guvern de consens.

"Aşteptăm de la preşedintele Abbas să facă tot ce stă în puterea sa pentru a împiedica aceste atacuri de rachete şi pentru a condamna violenţa", a declarat Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

În cursul serii de marţi, trei explozii violente au zguduit Ierusalimul, iar Hamas a revendicat lansarea unor tiruri de rachete asupra oraşelor Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa.

Cel puţin 17 palestinieni au fost ucişi, iar aproximativ o sută răniţi, marţi, în raiduri israelieni asupra Fâşiei Gaza, efectuate în ripostă la salve de tiruri de rachete, potrivit serviciilor de urgenţă palestiniene.

În plus, forţele israeliene au ucis, marţi, mai mulţi activişti palestinieni care au încercat să pătrundă înarmaţi în Israel pe cale maritimă, a anunţat pentru AFP o sursă israeliană din domeniul securităţii.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a tras începând de luni seara zeci de rachete asupra Israelului, care a replicat printr-o vastă ofensivă aeriană împotriva enclavei palestiniene.

Potrivit armatei palestiniene, începând de la miezul nopţii, 50 de rachete au fost lansate din teritoriul palestinian asupra sudului Israelului, în timp ce aviaţia israeliană a luat la ţintă 150 de "poziţii teroriste" din Gaza.

Acest ciclu de violenţe care afectează în prezent Fâşia Gaza este cel mai grav din noiembrie 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici