SUA au dejucat un atentat cu bombă organizat de Al-Qaida împotriva unui avion de pasageri

Statele Unite au dejucat recent un proiect de atentat sinucigaş cu bombă împotriva unui avion de pasageri pregătit de ramura yemenită a Al-Qaida, a afirmat luni un responsabil american pentru antiterorism.

322 afișări
Imaginea articolului SUA au dejucat un atentat cu bombă organizat de Al-Qaida împotriva unui avion de pasageri

SUA au dejucat un atentat cu bombă organizat de Al-Qaida împotriva unui avion de pasageri

Un dispozitiv explozibil, recuperat de serviciile americane dintr-o locaţie neprecizată, "trebuia să fie utilizat de un kamikaze la bordul unui avion de pasageri", a declarat acest responsabil fără a face alte precizări.

Circumstanţele în care CIA a dejucat complotul nu au fost precizate.

Casa Albă a anunţat luni că preşedintele Barack Obama era la curent din aprilie cu acest proiect al Al-Qaida de a organiza un atentat cu bombă, subliniind că americanii nu s-au aflat in niciun moment în pericol.

În urma acestei alerte, preşedintele a "solicitat Departamentului de Securitate internă, forţelor de ordine şi serviciilor de informaţii să ia toate măsurile necesare pentru a se apăra împotriva acestui gen de atentat", a precizat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate naţional, Caitlin Hayden.

Ramura Al-Qaida din peninsula arabică (AQAP), implantată în Yemen, a încercat în repetate rânduri să exploateze vulnerabilităţile securităţii aeriene şi să arunce în aer avioane de pasageri cu destinaţia Statele Unite.

La 24 decembrie 2009, Umar Farouk Abdulmutallab, un nigerian în vârstă de 23 de ani, a încercat să activeze explozibili pe care îi ascunsese în chiloţi la bordul unui curse între Amsterdam şi Detroit cu 290 de persoane la bord. Acesta a fost împiedicat de către pasagerii avionului iar apoi a fost izolat de echipaj.

Responsabilul antiterorist a explicat că modul de operare al proiectului dejucat recent era "similar" cu cel de la Crăciunul din 2009 în pofida anumitor "diferenţe notabile".

"Dispozitivul (explozibil) nu era metalic. Acesta a fost uşor diferit de cel utilizat pentru tentativa de la Crăciunul din 2009. Asta arată că AQAP îşi adaptează metodele şi tacticile", a apreciat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici