SUA au deportat în Germania un fost gardian al unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial. Bărbatul de 95 de ani ar fi vinovat de moartea a 70 de prizonieri

  • Autorităţile din SUA au deportat un bărbat de 95 de ani care a recunoscut că a lucrat ca paznic într-un lagăr de concentrare nazist.
  • Friedrich Karl Berger, cetăţean german, a fost trimis înapoi în Germania.
  • El a servit ca paznic a unui al lagărului de concentrare Neuengamme de lângă Hamburg în 1945.
9293 afișări
Imaginea articolului SUA au deportat în Germania un fost gardian al unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial. Bărbatul de 95 de ani ar fi vinovat de moartea a 70 de prizonieri

Sursa foto: Profimedia

Cazul a fost investigat de Departamentul de Justiţie al SUA. Berger a fost deportat după o decizie a unei instanţe din Memphis, Tennessee, în februarie 2020, dar nu va fi judecat în Germania, deoarece procurorii au renunţat la cauza împotriva lui din lipsă de probe, relatează The Guardian.

Potrivit unei declaraţii a autorităţilor americane, Berger a slujit în subcampul de lângă Meppen, Germania, unde prizonierii - ruşi, polonezi, olandezi, evrei şi alţii - au fost ţinuţi în condiţii „atroce” şi au lucrat „până la epuizare şi moarte”.

Berger a recunoscut că a servit ca gardian câteva săptămâni aproape de sfârşitul războiului, dar a spus că nu a observat niciun fel de abuzuri sau crime, au raportat agenţiile de presă.

Berger a recunoscut că a păzit prizonierii. De asemenea, a însoţit prizonierii la evacuarea forţată a lagărului, care a dus la moartea a 70 de prizonieri.

Locuieşte în SUA din 1959.

Un purtător de cuvânt al procuraturii din Celle a declarat că poliţiei din statul german Hesse i s-a cerut să-l interogheze pe Berger la întoarcerea sa în Germania. Un purtător de cuvânt al poliţiei a spus că nu există nicio anchetă în desfăşurare şi că acesta este o persoană liberă.

În ultimii ani, procurorii au adus acuzaţii împotriva mai multor foşti nazişti, profitând de ultima ocazie de a-i aduce în faţa  justiţiei pentru milioanele de crime din lagărele de concentrare.

La începutul acestei luni, procurorii au acuzat un german în vârstă de 100 de ani că ar fi ajutat la 3.518 crime comise în timp ce acesta ar fi fost paznic în lagărul de concentrare de la Sachsenhausen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici