SUA au efectuat un zbor „extraordinar” deasupra Ucrainei cu un avion special/ Kievul cere sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei

Statele Unite au efectuat, joi, un zbor "extraordinar" deasupra Ucrainei, în cadrul Acordului "Ceruri deschise", pentru reafirmarea angajamentului faţă de această ţară după incidentul militar ruso-ucrainean din Marea Neagră, anunţă armata americană.

12632 afișări
Imaginea articolului SUA au efectuat un zbor „extraordinar” deasupra Ucrainei cu un avion special/ Kievul cere sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei

OC-135B Open Skies (Foto: Wikipedia)

"Atacul neprovocat al Rusiei asupra navelor ucrainene în Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră reprezintă o escaladare periculoasă a seriei de acţiuni din ce în ce mai provocatoare şi ameninţătoare", anunţă Departamentul american al Apărării, citat de agenţia Reuters.

"Statele Unite vor o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru nu se poate întâmpla atât timp cât continuă acţiunile ilegale şi destabilizatoare în Ucraina şi în alte zone", subliniază Pentagonul, anunţând efectuarea unui zbor "extraordinar" deasupra Ucrainei pentru reafirmarea angajamentului faţă de această naţiune.

Instanţe judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv timp de 60 de zile a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs în Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Kievul cere sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei

Ucraina a cerut joi in cadrul unei reuniuni a zeci de miniştri de Externe majorarea sancţiunile împotriva Rusiei, acuzând Moscova că a intensificat agresiunea împotriva Kievului şi a semănat "instabilitate şi insecuritate" în Occident, relatează Reuters.

Ministrul de Externe al Ucrainei a denunţat în cadrul unei întâlniri a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE), confiscarea recentă a trei nave ucrainene ucrainene şi a echipajului lor de către forţele ruseşti din Crimeea, declarând că acesta reprezintă un alt atac la adresa dreptului internaţional.

"Este o chestiune de urgenţă să oferim un răspuns internaţional prompt şi consolidat la acest act de agresiune. Declaraţiile nu sunt suficiente. Trebuie să existe măsuri", a declarat Pavlo Klimkin la reuniunea anuală a miniştrilor OSCE.

"Trebuie să ridicăm costurile pentru Rusia cu sancţiuni complete şi adaptate ... Nu poate fi nicio acţiune ca de obicei".

Cei 57 de membri OSCE, organizaţia europeană de securitate şi a drepturilor omului, a fost zguduit de confruntarea militară şi diplomatică dintre Rusia şi Ucraina, ambele fiind state membre.

În timp ce numeroşi miniştri occidentali şi-au exprimat sprijinul ferm pentru Kiev, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat vina pe anii de tentative de escaladare a tensiunilor din partea Ucrainei şi a aliaţilor săi.

"În lupta pentru dominaţie, un mic grup de ţări utilizează şantajul, presiunile şi ameninţările", a declarat Lavrov într-un centru de conferinţe din Milano, unde are loc reuniunea OSCE.

"Kievul este eliberat de orice pedeapsă, protejată de sponsorii occidentali, care justifică toate acţiunile sale scandaloase", a adăugat acesta.

Moscova a acuzat Kievul de orchestrarea conflictului, spunând că navele ucrainene au intrat în apele ruse, ceea ce Ucraina neagă. Lavrov a declarat joi că mişcarea a fost o "provocare" şi a acuzat că Ucraina urmăreşte să saboteze orice efort de restabilire a păcii în regiune.

Dar miniştrii americani, canadieni şi europeni s-au aliniat joi pentru a denunţa acţiunea Moscovei şi a-şi promova sprijinul pentru Kiev.

"Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia, implicarea sa directă în conflictul din Donbass şi acum acţiunile ilegale care vizează marinarii şi navele ucrainene ... nu pot şi nu trebuie acceptate de comunitatea internaţională", a declarat ministrul de Externe al Canadei, Chrystia Freeland.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni asupra Rusiei încă din 2014, când Moscova a anexat Crimeea, teritoriu anterior ucrainean, după ce un lider pro-rus a fost răsturnat la Kiev

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici