SUA au întocmit un act de acuzare secret împotriva fondatorului WikiLeaks

Statele Unite au întocmit "un act de acuzare secret" împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, arată un e-mail al agenţiei americane de informaţii Stratfor, publicat miercuri de un cotidian australian.

321 afișări
Imaginea articolului SUA au întocmit un act de acuzare secret împotriva fondatorului WikiLeaks

SUA au întocmit un act de acuzare secret împotriva fondatorului WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest e-mail din 26 ianuarie 2011, adresat de vicepreşedintele Stratfor Fred Burton analiştilor agenţiei, este unul dintre cele cinci milioane de mesaje pe care WikiLeaks intenţionează să le publice în următoarele săptămâni.

"Avem un act de acuzare secret împotriva lui Assange", scrie Fred Burton, un fost agent de informaţii american specializat în contraterorism, potrivit Sydney Morning Herald.

În acelaşi mesaj, Burton le ordonă interlocutorilor săi să păstreze informaţia confidenţială, precizează cotidianul.

Assange, al cărui site s-a remarcat în 2010 prin publicarea unor documente militare secrete privind Irakul şi Afganistanul şi a telegramelor diplomatice americane, este arestat la domiciliu în Marea Britanie de peste un an.

El aşteaptă ca justiţia britanică să decidă definitiv asupra mandatului de arestare emis pe numele lui de Suedia într-un caz de viol şi agresiune sexuală, pe care l-a negat permanent.

Washingtonul aşteaptă cu nerăbdare să pună mâna pe fondatorul WikiLeaks, cetăţean australian, după ce site-ul său a publicat sute de mii de documente diplomatice americane.

Avocatul său australian Jennifer Robinson a cerut miercuri Australiei să îl protejeze.

"Este momentul ca Guvernul australian şi australienii să înceapă să pună întrebări. El este cetăţean australian şi merită protecţia noastră", a declarat ea.

"Avem confirmarea că există un act de acuzare secret şi că am putea vedea ajungând o cerere de extrădare a Statelor Unite indiferent de rezultatul" procesului judiciar din Marea Britanie, a adăugat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici