SUA au plătit 5 milioane de dolari pentru arestarea lui Radovan Karadzici

Departamentul american de Stat a plătit cinci milioane de dolari unei persoane a cărei identitate nu a fost dezvăluită, drept recompensă pentru că a oferit informaţii care au condus la capturarea lui Radovan Karadzici, relatează un ziar sârb citat de RIA Novosti, în pagina electronică.

14 afișări
Imaginea articolului SUA au plătit 5 milioane de dolari pentru arestarea lui Radovan Karadzici

SUA au plătit 5 milioane de dolari pentru arestarea lui Radovan Karadzici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Plata cu numărul RW 20-036-008/2 a fost transferată într-un cont anonim din Insulele Virgine ale Marii Britanii la 23 iulie, la două zile după ce a fost dată publicităţii ştirea potrivit căreia Radovan Karadzici a fost arestat, drept recompensă pentru informaţii care au ajutat la capturarea fugarului periculos", relatează cotidianul Press, care citează diplomaţi occidentali.

Potrivit publicaţiei, banii au fost acordaţi în baza programului Departamentului de Stat "Recompense pentru Justiţie", care de obicei oferă sume de bani în schimbul unor informaţii care avertizează în legătură cu atacuri teroriste.

Reprezentanţii programului "Recompense pentru Justiţie" au precizat anterior că recompensa a fost oferită pentru ajutor acordat în uciderea unui lider al militanţilor afgani.

Totuşi, precizează ziarul, singurul incident de acest tip care a avut loc în perioada tranzacţiei a fost uciderea expertului în arme chimice şi biologice al al-Qaida, Abu Khabab al Masri, care s-a petrecut însă după patru zile de la plata acestei sume.

Când Radovan Karadzici a fost prins, agenţii secreţi britanici au confirmat faptul că o astfel de recompensă a fost plătită, potrivit sursei citate.

Avocatul lui Karadzici, Svetozar Vujacici, care susţine că clientul său nu a fost reţinut la 21 iulie, ci la 18 iulie, a declarat că bănuieşte că persoanele care l-au prins pe Karadzici cu trei zile înainte de arestarea oficială au primit recompensa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici