SUA au un nou emisar pentru închiderea centrului militar de detenţie de la Guantanamo Bay

Statele Unite au un nou emisar însărcinat să închidă centrul militar de detenţie de la Guantanamo Bay (Cuba), un obiectiv reafirmat la sfârşitul lui mai de către preşedintele Barack Obama, a anunţat Departamentul de Stat.

127 afișări
Imaginea articolului SUA au un nou emisar pentru închiderea centrului militar de detenţie de la Guantanamo Bay

SUA au un nou emisar pentru închiderea centrului militar de detenţie de la Guantanamo Bay (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul de Stat John Kerry l-a numit în acest post de "emisar special" pe juristul Cliff Sloan, care îl înlocuieşte pe ambasadorul Daniel Fried, care a părăsit postul la sfârşitul lui ianuarie şi căruia Departamentul de Stat i-a închis biroul.

"Această decizie reflectă angajamentul administraţiei în vederea închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo. Aşa cum a spus preşedintele recent, continuarea funcţionării Guantanamo nu este nici eficientă, nici conformă intereselor în domeniul securităţii naţionale", a comentat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a departamentului.

Preşedintele Obama şi-a repetat la 23 mai vechea promisiune de campanie, din 2008, anunţând că intenţionează să închidă centrul controversat, în care sunt încarceraţi în continuare 166 de deţinuţi, dintre care 86 au fost exoneraţi de administraţia sa şi a predecesorului său, George W. Bush.

Un număr în creştere de deţinuţi se află de patru luni în greva foamei, fără precedent prin durată şi amploare, în semn de protest faţă de deţinerea lor nelimitată, fără inculpare şi proces.

Sloan va fi însărcinat cu supervizarea transferului deţinuţilor consideraţi eliberabili. Preşedintele Obama a anulat un moratoriu asupra transferului către Yemen, deschizând calea repatrierii a 56 de yemeniţi deţinuţi fără motiv.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici