SUA avertizează Rusia cu sancţiuni, dacă nu respectă data retragerii trupelor din Georgia

Rusia se va confrunta cu o "reacţie foarte puternică" din partea SUA şi a altor state dacă până la 10 octombrie nu-şi va retrage trupele din "zonele de securitate" din jurul regiunilor sepratiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, a declarat joi un oficial american de rang înalt.

16 afișări
Imaginea articolului SUA avertizează Rusia cu sancţiuni, dacă nu respectă data retragerii trupelor din Georgia

SUA avertizează Rusia cu sancţiuni, dacă nu respectă data retragerii trupelor din Georgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Daniel Fried, secretar de stat adjunct pentru Afaceri Europene, a declarat că Moscova va fi şi mai izolată, iar reputaţia sa va fi şi mai afecată dacă nu va respecta termenele acordului de încetare a focului, mediat de Franţa.

"Rusia vrea să devină o ţară care prezintă şi mai mult risc pentru mediul de afaceri decât este în prezent? Ce fel de relaţii pe termen lung vrea Rusia să aibă cu restul lumii?", a spus el într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

"Dacă ruşii nu vor respecta termenul de 10 octombrie vom avea o reacţie foarte puternică", a adăugat Fried.

Fried a refuzat să spună care vor fi acţiunile la care va recurge adiministraţia Bush, dar Statele Unite au utilizat sancţiunile drept metode de pedepsire a unor ţări precum Iranul sau Coreea de Nord pentru programele lor nucleare, vizând companii care au legături cu respectivele Guverne.

"Este o problemă majoră deoarece Rusia a încercat să modifice graniţele internaţionale cu forţa", a spus Fried.

"Rusia va trebui să decidă cât de departe de comunitatea internaţională vrea să se plaseze", a continuat oficialul.

El a adăugat că statele europene şi-au exprimat solidaritatea faţă de Statele Unite în eventualitatea în care acţiunile Rusiei trebuie confruntate.

Serghei Lavrov a declarat anterior că Rusia va cere ca Osetia de Sud şi Abhazia să "aibă un loc deplin la masa discuţiilor" la nivel internaţional pe tema crizei din Georgia.

"Să fim foarte prudenţi astfel încât să nu ajungem brusc fără voinţa noastră în poziţia în care să trebuiască să recunoaştem de facem ceea ce a făcut Rusia", a spus Fried.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici