SUA caută aliaţi în conflictul diplomatic cu Rusia şi China. Blinken merge în Asia de Sud-Est şi Africa

Secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa săptămâna viitoare în Cambodgia pentru o reuniune a miniştrilor SUA-ASEAN, în cadrul căreia va aborda pandemia COVID-19, schimbările climatice, Myanmar şi războiul din Ucraina, a anunţat vineri Departamentul de Stat.

1446 afișări
Imaginea articolului SUA caută aliaţi în conflictul diplomatic cu Rusia şi China. Blinken merge în Asia de Sud-Est şi Africa

După trei întâlniri legate de blocul regional la Phnom Penh, între 3 şi 5 august, Blinken va călători la Manila şi se va întâlni cu preşedintele Ferdinand Romualdez Marcos şi cu ministrul de externe Enrique Manalo pentru a discuta despre eforturile de consolidare a alianţei americano-filipineze, au declarat oficialii, conform Reuters.

Asistentul secretarului de stat pentru Asia de Est şi Pacific, Daniel Kritenbrink, care a informat reporterii cu privire la această călătorie, a declarat că Blinken va îndemna alte naţiuni de la forumul regional să "intensifice presiunea" asupra juntei conducătoare din Myanmar, după ce aceasta a executat patru activişti săptămâna aceasta.

"Acesta este doar cel mai recent exemplu de brutalitate a regimului", a spus el despre execuţii.

Nu au existat planuri ca Blinken să stea de vorbă cu ministrul chinez de externe Wang Yi, a declarat Kritenbrink, care nu a exclus o "tragere de mânecă" informală în marja forumului regional.

Africa de Sud va fi următoarea oprire a înaltului diplomat american, în perioada 7-9 august, urmată de vizite în Republica Democrată Congo şi Rwanda.  

"Secretarul se va concentra pe rolul pe care guvernul din Rwanda îl poate juca în reducerea tensiunilor şi a violenţelor în curs de desfăşurare în estul RDC", se arată în comunicat.

În Rwanda, el va ridica, de asemenea, problema "detenţiei nejustificate" a rezidentului permanent american Paul Rusesabagina, a precizat departamentul.

Rusesabagina, în vârstă de 67 de ani, a fost condamnat în septembrie 2021 la 25 de ani de închisoare pentru opt acuzaţii de terorism legate de o organizaţie care se opune regimului preşedintelui rwandez Paul Kagame. El a negat toate acuzaţiile şi a refuzat să ia parte la procesul pe care el şi susţinătorii săi l-au numit o farsă politică.

"Am fost foarte clari cu guvernul din Rwanda cu privire la preocupările noastre în legătură cu cazul său, procesul şi condamnarea sa, în special cu lipsa garanţiilor unui proces echitabil în cazul său", a declarat secretarul de stat adjunct pentru afaceri africane Molly Phee.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici