SUA cer eliberarea "imediată" a ostaticilor turci din Irak

Statele Unite au cerut, miercuri, eliberarea "imediată" a celor aproximativ 50 de cetăţeni turci luaţi ostatici la consulatul din Mosul, în Irak, a anunţat vicepreşedintele american Joe Biden, după o discuţie la telefon cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

227 afișări
Imaginea articolului SUA cer eliberarea "imediată" a ostaticilor turci din Irak

SUA cer eliberarea "imediată" a ostaticilor turci din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vicepreşedintele a subliniat că Statele Unite condamnă acţiunile (insurgenţilor) din cadrul SIIL, cerând întoarcerea imediată în deplină siguranţă a personalului şi familiilor turce", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Statele Unite, a adăugat vicepreşedintele, susţin "acţiunile întreprinse de irakieni şi de forţele de securitate kurde pentru a lucra împreună şi a contracara ameninţarea SIIL (Stat Islamic în Irak şi Levant)".

Vicepreşedintele american i-a spus, de asemenea, premierului turc că Statele Unite sunt "pregătite să susţină acţiunile Turciei pentru a permite întoarcere în deplină siguranţă a cetăţenilor săi" şi că vor rămâne "în contact strâns cu guvernele turc şi irakian pentru găsirea unei soluţii la această situaţie" din Irak.

Turcia şi-a informat miercuri seara aliaţii din cadrul NATO în legătură cu situaţia ostaticilor.

Combatanţii jihadişti din cadrul SIIL, care desfăşoară de marţi o ofensivă fulgerătoare în Irak, au invadat miercuri consulatul turc din Mosul şi au luat ostatici 49 de cetăţeni turci care se aflau în interior, între care consulul, diplomaţi din echipa acestuia, militari din cadrul forţelor speciale şi trei copii.

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a ameninţat cu "cele mai dure represalii" combatanţii islamişti în caz de ameninţări la adresa ostaticilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici