SUA cer Georgiei "răbdare strategică" pe tema Abhaziei şi Osetiei de Sud

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, l-a sfătuit pe preşedintele georgian Mihail Saakaşvili să dea dovadă de "răbdare strategică" pe tema Abhaziei şi Osetiei de Sud, a informat, luni, la New York, anturajul lui Clinton.

23 afișări
Imaginea articolului SUA cer Georgiei "răbdare strategică" pe tema Abhaziei şi Osetiei de Sud

Secretarul de stat american Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Clinton, care a insistat asupra susţinerii republicii caucaziene de către Washington, a dat asigurări că "nu există nici o soluţie pe termen scurt" la problema desprinderii celor două teritorii separatiste şi că "cel mai bun mod de a progresa este răbdarea strategică", a explicat Philip Gordon, un oficial al Departamentului de Stat, însărcinat cu probleme europene.

Pentru Statele Unite, căutarea unei soluţii "imediate sau militare la această problemă" ar fi "o eroare strategică", a insistat el.

Şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit cu liderul georgian în cadrul întâlnirilor bilaterale, favorizate de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la New York.

Luând pentru scurt timp cuvântul în faţa presei înainte de întâlnire, ea l-a asigurat pe Saakaşvili că Statele Unite "fac eforturi astfel încât Rusia să respecte armistiţiul din 2008 şi pentru ca, în final, să vă puteţi regăsi frontierele ţării voastre aşa cum ar trebui să fie ele".

Preşedintele georgian i-a mulţumit lui Clinton, salutând "claritatea sa morală şi viziunea strategică privind rolul pe care Statele Unite urmează să-l aibă în regiune".

Doar Rusia, Venezuela şi Nicaragua recunosc suveranitatea celor două teritorii separatiste georgiene. Moscova le-a recunoscut independenţa, după războiul ruso-georgian din august 2008, pentru obţinerea controlului asupra Osetiei de Sud.

Potrivit lui Gordon, Hillary Clinton a evocat, în timpul întrevederii cu Mihail Saakaşvili, "progresele pe care le-a făcut Georgia în domeniul democratic", subliniind în acelaşi timp că Statele Unite speră că vor fi realizate progrese suplimentare, în special în materie de independenţă judiciară, libertate a presei şi cod electoral.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici