SUA cer Rusiei unele concesii în schimbul renunţării la scutul antirachetă - surse

Washingtonul vrea ca Moscova să adopte o poziţie fermă în privinţa programului nuclear iranian, în schimbul restructurării proiectului său de scut antirachetă, a declarat o sursă diplomatică rusă pentru ediţia de vineri a cotidianului Kommersant.

20 afișări
Imaginea articolului SUA cer Rusiei unele concesii în schimbul renunţării la scutul antirachetă - surse

SUA cer Rusiei unele concesii în schimbul renunţării la scutul antirachetă - surse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestei surse, Statele Unite cer, de asemenea, Rusiei să renunţe la a mai vinde Teheranului sistemul de apărare antiaeriană S-300, care ar putea fi amplasat în apropierea instalaţiilor nucleare iraniene.

"Americanii insistă asupra a două probleme cheie. Ni se cere să nu mai livrăm Iranului rachete S-300 şi să susţinem o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care să includă sancţiuni împotriva Teheranului", a declarat acest diplomat "de rang înalt" pentru Kommersant.

Ruşii şi americanii au dezminţit oficial, joi, că restructurarea proiectului american antirachetă în Europa este rezultatul unui acord de schimb între cele două ţări.

Proiectul precedentei administraţii americane prevedea instalarea, până în 2013, a unui radar puternic în Cehia, asociat unui sistem de zece interceptoare format din rachete balistice cu rază lungă de acţiune în Polonia.

Destinat oficial contracarării oricăror eventuale tiruri de rachetă cu rază lungă de acţiune provenind din Iran, acest program suscita nemulţumirea Moscovei, care îl privea drept o ameninţare la propria sa securitate.

Statele Unite au anunţat joi că noul proiect prevede de acum amplasarea în Polonia şi Cehia a unor rachete concepute pentru a distruge proiectilele cu rază de acţiune scurtă şi medie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici