SUA comemorează 13 ani de la atentatele din 11 septembrie, în contextul unei noi operaţiuni militare

Preşedintele american, Barack Obama, i-a îndemnat joi pe americani "să nu cedeze în faţa fricii" niciodată, comemorând 13 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 la o zi după anunţarea unei vaste operaţiuni militare împotriva Statului Islamic (SI) în Irak şi Siria.

133 afișări
Imaginea articolului SUA comemorează 13 ani de la atentatele din 11 septembrie, în contextul unei noi operaţiuni militare

SUA comemorează 13 ani de la atentatele din 11 septembrie, în contextul unei noi operaţiuni militare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama şi soţia sa Michelle au respectat un minut de reculegere pe peluza Casei Albe, la ora 08.46 (15.46 ora României), ora la care primul avion de pasageri a lovit World Trade Center (WTC).

Preşedintele american s-a deplasat apoi la Pentagon, unde unul din cele patru avioane deturnate de terorişti s-a prăbuşit pe 11 septembrie 2001.

"Au încercat să distrugă ceea ce suntem şi să demonstreze lumii că puterea lor de distrugere este mai mare decât capacitatea noastră de a persevera şi construi", a declarat Obama, evocând cele aproximativ 3.000 de victime ale acestor atentate.

"Însă mergem înainte, deoarece nu cedăm niciodată în faţa fricii. Niciodată", a adăugat el, la 12 ore după ce a anunţat că Statele Unite sunt pregătite să lanseze atacuri aeriene în Siria, pentru a "distruge" gruparea jihadistă care a revendicat decapitarea a doi jurnalişti americani.

"Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic", a subliniat preşedintele american miercuri, apreciind că jihadiştii sunniţi care au decapitat jurnalişti americani aparţin "unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât masacrul celor care i se opun".

"Acesta este unul dintre principiile fundamentale ale preşedinţiei mele: dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în siguranţă", a declarat Obama.

La 11 septembrie 2001, 19 terorişti din cadrul Al-Qaida au intrat cu două avioane de linie deturnate în turnurile gemene ale WTC în cadrul unor atacuri coordonate, iar pe un al treilea l-au prăbuşit peste Pentagon, la Washington. Un al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp din Penssylvania (est), pasagerii încercând să se lupte cu teroriştii. Atacurile s-au soldat cu moartea a 2.983 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici