SUA condiţionează ajutorarea Irakului de formarea unui guvern de uniune naţională

Statele Unite vor un guvern de uniune naţională în Irak, ca o condiţie a extinderii unui ajutor politic, economic şi militar, au anunţat marţi secretarul de Stat John Kerry şi secretarul american al Apărării Chuck Hagel, aflaţi într-o vizită la Sydney.

117 afișări
Imaginea articolului SUA condiţionează ajutorarea Irakului de formarea unui guvern de uniune naţională

SUA condiţionează ajutorarea Irakului de formarea unui guvern de uniune naţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful diplomaţiei americane l-a îndemnat pe noul premier irakian Haidar al-Abadi, nominalizat luni, "să formeze un nou guvern cât mai rapid posibil", pentru a face faţă crizei profunde cu care se confruntă ţara.

"Statele Unite sunt pregătite să susţină un guvern de uniune în Irak şi mai ales lupta împotriva SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant)", după ce insurgenţi sunniţi din cadrul acestei grupări au lansat, la 9 iunie, o ofensivă care le-a permis să preia controlul unor porţiuni ample din teritoriul irakian.

Washingtonul caută să evite o accentuare a disensiunilor la Bagdad, în contextul în care premierul în exerciţiu Nuri al-Maliki refuză să cedeze postul după ce s-a aflat timp de opt ani la putere. Al-Maliki, un şiit în vârstă de 63 de ani, este criticat, de mai multe luni, de către administraţia americană, care apreciază că el a alimentat ofensiva jihadiştilor sunniţi prin politica sa privind confesiunile.

"Lucrurile să fie clare, am spus întotdeauna că dorim un guvern de uniune care să reprezinte (...) toţi irakienii. Acesta este obiectivul", a insistat Kerry.

Pe plan militar, şeful Pentagonului Chuck Hagel a confirmat că Washingtonul transferă armament, prin intermediul Guvernului irakian, kurzilor care luptă împotriva jihadiştilor. Kurzii au reluat de curând controlul asupa a două oraşe din nordul ţării, Al-Mahmur şi Gwer, şi au pierdut controlul asupra Jalawla.

Preşedintele Barack Obama a autorizat bombardarea unor poziţii ale insurgenţilor "cu scopul de a proteja (atât) civili prinşi în capcană", cât şi membri ai personalului american, evocând riscul unui genocid.

Însă Kerry a exclus trimiterea de trupe la sol.

El a mai anunţat că Statele Unite şi Australia vor sesiza ONU pe tema jihadiştilor străini care luptă în Irak sau Siria, "cu scopul de a obţine susţinerea ţărilor de origine (ale jihadiştilor) şi ţărilor vizate".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici