SUA, dispuse să discute direct cu Coreea de Nord în cadrul dosarului nuclear

Statele Unite s-au declarat vineri pregătite să discute direct cu Coreea de Nord, cu scopul de a aduce Phenianul la masa negocierilor multilaterale privind dezarmarea nucleară.

162 afișări
Imaginea articolului SUA, dispuse să discute direct cu Coreea de Nord în cadrul dosarului nuclear

SUA, dispuse să discute direct cu Coreea de Nord în cadrul dosarului nuclear

"Suntem pregătiţi să începem o discuţie bilaterală cu Coreea de Nord, dar este important să o definim convenabil", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentutlui de Stat, Philip Crowley.

"E o discuţie bilaterală care este, sperăm (...), în contextul discuţiilor în şase, şi are ca scop să convingă Coreea de Nord să revină la procesul de negocieri în şase şi să ia măsuri hotărâte în vederea denuclearizării", a explicat Crowley.

SUA declaraseră duminică, 6 septembrie, că denuclearizarea Coreei de Nord necesită o soluţie multilaterală şi respinseseră ideea, avansată de Phenian, a unor discuţii bilaterale americano-coreene care să înlocuiască negocierile în şase ţări (Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, China, Statele Unite, Rusia).

Coreea de Nord încearcă să obţină discuţii bilaterale cu Washingtonul după ce s-a retras din negocierile multilaterale în aprilie.

Potrivit lui Crowley, această evoluţie nu este o schimbare politică. El a sugerat o schimbare tactică, descriind o măsură "pe termen scurt" pentru a readuce regimul de la Phenian la negocieri.

El a precizat că este prea devreme pentru a determina când Stephen Bosworth, emisarul special american pentru Coreea de Nord, şi adjunctul său, Sung Kim, se vor putea întâlni cu interlocutorii lor nord-coreeni.

"Ţinând cont de consultările în curs, vom lua decizii în următoarele două săptămâni", a adăugat el.

Crowley se referea la consultările lui Bosworth cu interlocutorii săi chinezi, sud-coreeni şi japonezi, din cadrul unui turneu în Asia de săptămâna trecută.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au presat din nou Coreea de Nord să reia negocierile privind dezarmarea cu grupul de contact şi să autorizeze din nou inspecţiile ONU, în cursul unei reuniuni a Consililuui de guvernatori al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), de marţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici