SUA eliberează deţinuţi de mare risc în Afganistan pentru a reduce violenţele

Statele Unite eliberează de mai mulţi ani deţinuţi "de mare risc" în Afganistan, în cadrul unui acord încheiat cu grupări insurgente pentru a preveni apariţia conflictelor, relatează Washington Post.

259 afișări
Imaginea articolului SUA eliberează deţinuţi de mare risc în Afganistan pentru a reduce violenţele

SUA eliberează deţinuţi de mare risc în Afganistan pentru a reduce violenţele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul este riscant dar deţinuţii eliberaţi trebuie să se angajeze să renunţe la violenţă, conform unor oficiali americani care s-au exprimat sub protecţia anonimatului, citaţi de cotidian în ediţia de luni.

"Toată lumea este de acord pentru a spune că aceştia sunt oameni periculoşi. Dar beneficiile compensează riscurile", a declarat un oficial american, făcând referire la acord, aplicat la centrul de detenţie Parwan, o închisoare americană de la baza aeriană Bagram.

Eliberările, al căror număr nu este precizat, vizează să ofere câştiguri tactice (reducerea violenţelor) pentru forţele coaliţiei, dar nu fac parte dintr-un acord global cu talibanii, adaugă publicaţia.

Procedurile de eliberare încep prin discuţii între oficiali militari americani şi lideri insurgenţi, care promit să reducă violenţele în districtul lor dacă anumiţi rebeli sunt eliberaţi.

"Căutăm deţinuţii care au o influenţă asupra altor insurgenţi, indivizi a căror eliberare ar putea aduce calmul într-o regiune întreagă", a declarat un oficial american pentru Washington Post.

"În aceste cazuri, beneficiile unei eliberări pot compensa motivele unei detenţii", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici