SUA exprimă scepticism în legătură cu reuniunea internaţională pe tema crizei ucrainene

Washingtonul a exprimat scepticism, miercuri, în legătură cu eventualele rezultate ale reuniunii între reprezentanţii SUA, Rusiei, Ucrainei şi Uniunii Europene, programată săptămâna viitoare în Europa.

264 afișări
Imaginea articolului SUA exprimă scepticism în legătură cu reuniunea internaţională pe tema crizei ucrainene

Victoria Nuland (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să mărturisesc că nu avem aşteptări mari de la această reuniune, dar credem că este important să lăsăm deschisă această portiţă diplomatică", a declarat Victoria Nuland, subsecretar de Stat american responsabil de Afaceri Europene.

Întâlnirea reprezentanţilor Statelor Unite, Rusiei, Uniunii Europene şi Ucrainei pe tema crizei ucrainene ar urma să aibă loc pe 17 aprilie, la Viena, au anunţat miercuri surse diplomatice.

Moscova a cerut ca la reuniune să participe şi liderii comunităţilor proruse din estul Ucrainei.

Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a confirmat participarea la reuniune, la fel ca ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, secretarul de Stat american, John Kerry, şi şeful diplomaţiei ucrainene, Andrei Deşciţa.

Kerry şi Lavrov au discutat şi miercuri despre această reuniune, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Jennifer Psaki, refuzând să ofere alte detalii.

Ea a reafirmat că Washingtonul este îngrijorat de escaladarea tensiunilor în estul rusofon al Ucrainei, dar a subliniat că "nu e ca şi cum ne-am ţine respiraţia în aşteptarea acestei reuniuni".

Recent, Kerry a acuzat Rusia că a trimis "agenţi" care să lanseze "provocări" şi să creeze "anarhie" în estul Ucrainei.

"Tot ce am văzut în ultimele 48 de ore sunt provocări ale agenţilor ruşi din estul Ucrainei, trimişi acolo pentru a crea anarhie", a declarat el în Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului Statelor Unite.

"Incidentele (din Ucraina) nu sunt o serie de evenimente spontane, ci o campanie de separatism şi sabotaj orchestrată împotriva Ucrainei, cu ajutorul serviciilor de securitate ruse", a apreciat Nuland.

"Nu avem nicio îndoială că în spatele manifestaţiilor din ultimele zile se află Rusia", a subliniat şi Psaki.

Victoria Nuland a reiterat acuzaţiile Washingtonului privind implicarea Rusiei în violenţele din estul Ucrainei. "Departe de a fi o serie de evenimente spontane, aceste incidente poartă marca unei campanii orchestrate de instigare la separatism şi la sabotarea statului ucrainean cu ajutorul serviciilor secrete ruse", a spus Nuland, semnalând şi "încălcări ale drepturilor omului" în Crimeea după anexarea regiunii de către Rusia.

De asemenea, ea a afirmat că Statele Unite deţin informaţii privind "încălcări ale drepturilor omului în Crimeea", după anexarea acesteia de către Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici