SUA iau în calcul suspendarea Consiliului Rusia-NATO

Statele Unite iau în considerare suspendarea Consiliului Rusia-NATO sau boicotarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, din 2014, pentru a sancţiona Moscova în urma conflictului armat cu Georgia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino.

13 afișări
Imaginea articolului SUA iau în calcul suspendarea Consiliului Rusia-NATO

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre opţiunile pentru sancţionarea Moscovei, Perino nu a exclus posibilitatea suspendării Consiliului Rusia-NATO, boicotarea Jocurilor Olimpice de la Soci, din sudul Rusiei, din 2014, sau blocarea aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

"Toate aceste subiecte (...) vor fi cu siguranţă discutate în toată lumea", a precizat ea.

"Deocamdată trebuie să ne asigurăm că acordul de încetare a focului poate fi implementat şi consolidat, pentru a proteja vieţile inocente", a adăugat ea.

Preşedintele Statelor Unite a asigurat joi liderii Ucrainei şi Lituaniei că va continua să susţină cu fermitate "o Georgie suverană şi liberă şi integritatea sa teritorială", a anunţat Casa Albă.

Preşedintele american George W. Bush a insistat asupra "solidarităţii" Statelor Unite faţă de Georgia în cadrul convorbilor cu preşedintele lituanian Valdas Adamkus şi cel ucrainean Viktor Iuşcenko, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

"Cer, desigur, ca integritatea teritorială a Georgiei să fie respectată şi ca acordul de încetare a focului să fie respectat", a declarat preşedintele mai târziu, în cursul unei vizite la agenţia de informaţii.

"Vom lucra la această problemă săptămânile următoare", a adăugat el, alături de directorul CIA, Michael Hayden.

În cadrul CIA, "numeroase persoane analizează situaţia din teren şi bineînţeles că vom prezenta un raport privind diferitele opţiuni care pot apărea în regiune", a adăugat Bush.

Preşedintele Statelor Unite l-a trimis miercuri pe secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, la Tbilisi pentru a reitera "susţinerea fermă" a Statelor Unite faţă de Georgia.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a răspuns sec unei întrebări privind afirmaţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, conform cărora lumea poate să "uite" de suveranitatea Georgiei, apreciind că este o "bravadă" care nu va avea efect asupra politicii americane.

Dana Perino a declarat de asemenea că este prea devreme pentru a spune dacă Rusia respectă acordul de încetare a focului. "Sperăm că lucrurile merg în direcţia bună", a adăugat ea.

Perino a lansat un mesaj către Rusia, ale cărei forţe militare sunt încă în oraşul georgian Gori, precizând că speră "ca ajutorul umanitar (american) să fie autorizat să ajungă pe calea aerului, terestră sau maritimă".

Bush, care se va deplasa la ferma sa din Texas vineri, urmează să o întâlnească pe Condoleezza Rice pentru a-i prezenta detaliile la revenirea din Franţa şi Georgia.

Întrebată dacă SUA ajută Georgia să îşi refacă forţele militare, Perino a răspuns: "În mod clar vom ajuta Georgia să îşi contruiască forţele militare şi îi vom susţine".

"Nu vreau să credeţi că vom trimite trupe, nu asta am spus", a adăugat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici