SUA: Înregistrarea difuzată de Al-Qaida pentru revendicarea atacului din Franţa este autentică. Stabilim legăturile între autori şi Al-Qaida - VIDEO

Experţii serviciilor secrete din Statele Unite au stabilit că înregistrarea video prin care organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia revendică atacul terorist care a vizat revista Charlie Hebdo este "autentică", anunţă Departamentul de Stat, citat de AFP.

1135 afișări
Imaginea articolului SUA: Înregistrarea difuzată de Al-Qaida pentru revendicarea atacului din Franţa este autentică. Stabilim legăturile între autori şi Al-Qaida - VIDEO

SUA: Înregistrarea difuzată de Al-Qaida pentru revendicarea atacului din Franţa este autentică. Stabilim legăturile între autori şi Al-Qaida - VIDEO

"Serviciile de informaţii americane au stabilit că înregistrarea difuzată de AQPA este autentică", a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei Statelor Unite.

"Examinăm informaţiile pentru a stabili precis legăturile între autorii atacului şi organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia", a adăugat Harf.

"Însă considerăm că această (înregistrare video) a fost publicată pe Internet de ramura mass-media a grupării AQPA", a adăugat ea.

Întrebată dacă Statele Unite consideră în mod oficial AQPA direct responsabilă de atentat, Harf nu a dat un răspuns explicit.

"Îi considerăm pe atacatori responsabili de atac. Încercăm încă să înţelegem care au fost exact legăturile" între fraţii Kouachi, cei doi jihadişti francezi care au comis atentatul, şi filiala grupării Al-Qaida, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Al-Qaida în Peninsula Arabia, filiala yemenită a reţelei teroriste Al-Qaida, a revendicat miercuri, din nou, atacul contra revistei satirice Charlie Hebdo.

"Eroi au fost recrutaţi şi au acţionat, au promis şi au trecut la fapte, spre marea satisfacţie a musulmanilor", a declarat în înregistrarea video postată pe un site islamist Nasser Ben Ali al-Anassi, unul dintre liderii AQPA.

"Operaţiunea a fost efectuată la ordinul emirului nostru general Ayman al-Zawahiri şi în conformitate cu voinţa postumă a lui Osama ben Laden", a adăugat el.

Într-o înregistrare video difuzată vineri, un lider religios al AQPA a ameninţat Franţa cu noi atacuri.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Printre victime se numără directorul publicaţiei şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti. Atacul a fost revendicat şi de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria. Anterior, publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed.

Autorii atacului de la redacţia Charlie Hebdo, Cherif Kouachi, care a declarat că urmează instrucţiuni ale AQPA, şi fratele său Said, care ar fi participat în Yemen la antrenemente ale Al-Qaida, au fost ucişi vineri de forţele de ordine, după ce s-au retras într-o tipografie situată la nord-est de Paris.

La rândul său, Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris şi presupusul criminal al poliţistei omorâte în zona Montrouge din Paris, a fost omorât în intervenţia forţelor de ordine la magazinul evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului). Patru ostatici de la magazinul evreiesc au murit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici