SUA: Iranul este capabil de un atac cu "zeci sau sute" de rachete împotriva Europei

Iranul este capabil să lanseze un atac împotriva Europei cu "zeci sau chiar sute" de rachete, ceea ce a determinat Statele Unite să îşi revizuiască sistemul de apărare antirachetă, a anunţat secretarul american al Apărării, Robert Gates.

106 afișări
Imaginea articolului SUA: Iranul este capabil de un atac cu "zeci sau sute" de rachete împotriva Europei

SUA: Iranul este capabil de un atac cu "zeci sau sute" de rachete împotriva Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Casa Albă a hotărât, în septembrie, să înlocuiască un proiect de scut antirachetă în Europa, centrat pe o ameninţare cu tiruri de rachete iraniene cu rază lungă de acţiune, cu un sistem care mai degrabă protejează aliaţii NATO împotriva unor tiruri balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune.

"Unul dintre elementele (furnizate de) serviciile de informaţii care a contribuit la decizia (de a schimba sistemul de apărare antirachetă) a fost conştientizarea faptului că dacă Iranul ar fi lansat un atac cu rachete împotriva Europei, nu ar fi vorba de una sau două rachete şi nici măcar de doar câteva", a declarat Gates, într-o audiere la Senat.

"Ar fi mai degrabă vorba despre o salvă, în care am putea avea de a face cu zeci sau chiar sute de rachete", a dat el asigurări, adăugând că susţine noul proiect, "capabil să protejeze trupele, bazele şi instalaţiile (americane) şi aliaţii din Europa".

Secretarul Apărării şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au încercat joi să convingă Senatul că noul Tratat START de dezarmare nucleară nu ar slăbi planurile de apărare antirachetă ale Statelor Unite.

Noul Tratat START prevede importante reduceri ale arsenalelor nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei. Moscova a anunţat însă că îşi rezervă dreptul de a se retrage din tratat, dacă Washingtonul continuă desfăşurarea de sisteme antirachetă în Europa de Est, într-o manieră care nu ar conveni Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici