SUA şi Marea Britanie au lansat o operaţiune militară nocturnă împotriva rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de Iran / La operaţiune participă atât nave şi avioane, cât şi submarine / Joe Biden a dat ordinul de asalt / Forţele Aeriene americane: atacurile au lovit peste 60 de ţinte houthi / Rebelii şiiţi anunţă 5 morţi / Manifestaţie pro-Houthi în Yemen / Reacţia Rusiei

  • SUA şi Marea Britanie au lansat atacuri împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran, după ce militanţii din Yemen au ignorat avertismentele occidentale şi au intensificat atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie.
  • La operaţiune participă atât nave şi avioane, cât şi submarine. Locurile de lansare de rachete şi drone, radarele şi depozitele de arme din jurul oraşelor Hodeidah şi Hajjah şi infrastructura din Sanaa se numără printre posibilele ţinte.
  • Joe Biden: "Astăzi, la indicaţiile mele, forţele militare americane - împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Olandei - au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume.
  • Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken le-a spus liderilor regionali în timpul vizitei sale că un atac împotriva Houthiilor este o „acţiune defensivă” şi „nu o escaladare”.
18540 afișări
Imaginea articolului SUA şi Marea Britanie au lansat o operaţiune militară nocturnă împotriva rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de Iran / La operaţiune participă atât nave şi avioane, cât şi submarine / Joe Biden a dat ordinul de asalt / Forţele Aeriene americane: atacurile au lovit peste 60 de ţinte houthi / Rebelii şiiţi anunţă 5 morţi / Manifestaţie pro-Houthi în Yemen / Reacţia Rusiei

Foto: Lovitură aeriană- Yemen

UPDATE Trump îl critică pe Biden pentru atacurile împotriva rebelilor houthi

"Deci, lăsaţi-mă să înţeleg. Aruncăm bombe peste tot în Orientul Mijlociu, din nou (unde am învins ISIS!), iar secretarul nostru al Apărării, care tocmai a dispărut timp de cinci zile, conduce războiul de pe laptopul său dintr-o cameră de spital", a scris Trump, principalul candidat al Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din acest an, într-o postare pe Truth Social.

UPDATE ONU: nu au fost raportate victime civile până în prezent

Până în prezent nu au fost raportate victime civile în urma loviturilor, a declarat ONU.

Biroul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat că a luat legătura cu colegii care se ocupă de Yemen pentru a vedea dacă au informaţii actualizate şi "au indicat" că nu au fost raportate decese civile.

Atacurile aeriene au stârnit îngrijorări cu privire la o escaladare dramatică a tensiunilor în Orientul Mijlociu.

Iar experţii au avertizat că există "cu siguranţă un risc de conflict mai larg în regiune".

UPDATE Navele comerciale sunt avertizate să evite strâmtoarea Bab al-Mandab de la intrarea în Marea Roşie

 Toate navele au fost avertizate să „stea departe de Bab al-Mandab”, strâmtoarea prin care se intră în Marea Roşie. Avertismentul a venit de la organizaţia internaţională Forţele Maritime Combinate (CMF).

UPDATE Reacţia Turciei / Erdogan: utilizare disproporţionată a forţei de către SUA şi Marea Britanie

„Toate aceste acţiuni reprezintă o utilizare disproporţionată a forţei”, a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu referire la atacurile SUA şi Marea Britanie împotriva „piraţilor” din Yemen. „Vor o baie de sânge în Marea Roşie”, a adăugat liderul turc, într-un interviu difuzat de televiziunea de stat TRT, după ce a participat la rugăciunile de vineri într-o moschee din Istanbul.

UPDATE „Vom răspunde”, spune purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, după atacul efectuat de SUA şi de Marea Britanie

Yahya Sarea, purtătorul de cuvânt al armatei Houthis yemenite, a transmis un mesaj prin intermediul canalului de televiziune Al Masirah. El a spus că atacul lansat de Statele Unite şi Regatul Unit nu va rămâne nepedepsit şi că mişcarea armată care controlează o mare parte din Yemen va continua să vizeze navele israeliene în Marea Roşie şi din Marea Arabiei.

UPDATE Kremlinul: atacuri ilegitime

Atacurile aeriene efectuate aseară de Statele Unite şi de Regatul Unit împotriva ţintelor Houthi din Yemen sunt „ilegitime din punct de vedere al dreptului internaţional” şi din acest motiv „le condamnăm”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat acest lucru în timpul unui briefing de presă. În acelaşi timp, Peskov a subliniat că Rusia a făcut apel în mod repetat la Houthis să înceteze atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie, considerând această practică „extrem de greşită”.

UPDATE Riadul e îngrijorat cu privire la atacurile din Yemen

Arabia Saudită „monitorizează îndeaproape, cu mare îngrijorare, operaţiunile militare din regiunea Mării Roşii şi atacurile aeriene împotriva mai multor locuri din Republica Yemen”, consemneaază agenţia de stat saudită Spa. „Subliniind importanţa menţinerii securităţii şi stabilităţii regiunii Mării Roşii, deoarece libertatea de navigaţie în această zonă este o cerere internaţională datorită impactului său asupra intereselor întregii lumi, Regatul cere moderaţie şi să se evite escaladarea”, continuă nota.

UPDATE Marea Britanie: două rampe de lansare Houthi, lovite cu succes / Avioanele au decolat din Cipru

Patru avioane britanice RAF Typhoon au luat parte la atacurile efectuate peste noapte de SUA şi Marea Britanie împotriva bazelor rebelilor Houthi din Yemen. Aşa a declarat viceministrul James Heappey, numărul doi al Ministerului Apărării de la Londra, potrivit căruia două ţinte au fost lovite „cu succes”, în nord-vestul ţării din Orientul Mijlociu, ambele „locuri de lansare pentru rachete şi drone împotriva navelor în Marea Roşie. Potrivit lui Heappey, Houthii au fost avertizaţi în urmă cu o săptămână că Regatul Unit şi SUA „nu vor tolera” atacuri asupra navelor de război. Avioanele au decolat de la baza RAF Akrotiri din Cipru şi au efectuat realimentarea în zbor, pentru a finaliza misiunea. Ministerul Apărării a lansat câteva videoclipuri cu ţintele lovite în timpul raidurilor.

UPDATE Marea Britanie: Noi raiduri în Yemen nu sunt programate în curând

Marea Britanie nu plănuieşte în prezent alte misiuni pentru a lovi ţinte militare Houthi în Yemen, după ce a efectuat un atac comun cu Statele Unite în cursul nopţii, a declarat pentru BBC ministrul forţelor armate britanice, James Heappey: „Cel de aseară a fost limitat, proporţional şi un răspuns necesar”.

UPDATE Rusia a făcut imediat presiuni în apărarea houthiţilor, cerând un Consiliu de Securitate urgent de la ONU. Moscova-Yemen, axa mediată de Teheran

Rusia şi China fac lobby împreună la Naţiunile Unite pentru a apăra miliţia yemenită. Scopul real este de a folosi Naţiunile Unite pentru a împiedica dreptul ţărilor occidentale de a-şi apăra navele.

UPDATE Manifestaţie pro-Houthi la Sana'a, programată astăzi

O demonstraţie „uriaşă” în sprijinul huthiţilor va avea loc în următoarele ore la Sana’a, capitala Yemenului, după raidurile americane şi britanice de aseară. Acest lucru a fost raportat de postul iranian Press TV.

UPDATE Tesla suspendă producţia în Germania din cauza atacurilor Houthi

Fabrica de maşini electrice Tesla este nevoită să-şi suspende o mare parte din producţia din Grünheide, lângă Berlin, timp de aproximativ două săptămâni din cauza atacurilor rebelilor Houthi yemeniţi din Marea Roşie. Atacurile au determinat schimbarea rutelor de transport, creând o întârziere în lanţurile de aprovizionare cu componente, a anunţat joi Tesla. Agenţia Dpa scrie despre subiect.

UPDAET Houthis: 5 dintre luptătorii noştri ucişi în raid

„Inamicul americano-britanic, ca parte a sprijinului său pentru continuarea crimei israeliene în Gaza, a lansat o agresiune brutală împotriva Republicii Yemen cu 73 de raiduri care vizează capitala Sanaa şi guvernoratele Hodeidah, Taiz, Hajjah şi Saada. Raidurile au avut ca rezultat moartea a cinci martiri şi rănirea altor şase membri ai forţelor noastre armate”. Astfel, într-o notă, purtătorul de cuvânt militar al huthiţilor, Yahya Saria.

UPDATE Houthis: Vom continua să atacăm navele legate de Israel

„Nu am vizat nicio ţară din lume, cu excepţia Israelului. Armata a dat un răspuns iniţial şi îl vom extinde foarte curând. Vom continua să ţintăm navele israeliene care se îndreaptă spre ele până la încheierea agresiunii împotriva Gazei”. Purtătorul de cuvânt oficial al huthiţilor, Muhammad Abdul Salam, a declarat acest lucru pentru Al Jazeera.

UPDATE Paris: Houthis sunt responsabili pentru escaladarea regională

Rebelii Houthi din Yemen, ţinte ale atacurilor aeriene americane şi britanice, poartă „responsabilitate extrem de grea pentru escaladarea regională” prin atacurile lor asupra transporturilor maritime din Marea Roşie, spune Parisul. Franţa, care a desfăşurat o fregată în zonă, „face apel la Houthis să pună imediat capăt” atacurilor lor şi subliniază că statele au „dreptul” să reacţioneze, se poate citi într-un comunicat al Ministerului de Externe.

UPDATE Înalt oficial Hamas: atacurile din Yemen vor avea consecinţe

Înalt oficial al Hamas, dr. Sami Abu Zohri, a comentat asupra atacurilor din Yemen, spunând că „agresiunea americano-britanica împotriva unor sectoare ale armatei yemenite – pentru că s-a alăturat Gaza – este o provocare împotriva naţiunii palestiniene”. Potrivit acestuia, „această agresiune indică decizia de extindere a zonei de conflict în afara Fâşiei Gaza. Acest lucru va avea consecinţe”.

UPDATE Hezbollah condamnă atacurile SUA şi Marea Britanie din Yemen: Aceştia confirmă complicitatea cu Israelul

Hezbollah condamnă „grava agresiune anglo-americană împotriva suveranităţii Yemenului şi împotriva poporului său”: „Agresiunea americană confirmă încă o dată că America este partenerul deplin în tragediile şi masacrele comise de inamicul sionist în Gaza şi regiune şi lucrează să-l sprijine şi să-i ofere mijloacele pentru a-şi alimenta maşina de moarte şi distrugere împotriva tuturor celor care stau alături de poporul palestinian asuprit din întreaga regiune”. Acest lucru a fost declarat de Hezbollah, comentând raidurile aeriene ale Statelor Unite şi Regatului Unit împotriva houthiştilor din Yemen.

UPDATE 15% din comerţul global trece prin Marea Roşie.

15% din comerţul global trece prin Marea Roşie, peste cincizeci de ţări sunt direct implicate pe această rută. Din moment ce Houthii au vizat nave comerciale care navighează din Sud spre Suez, zeci de companii şi-au redirecţionat rutele, optând pentru a circumnaviga Africa, cu o creştere consecutivă a timpilor de călătorie, a consumului şi, prin urmare, a costurilor. „Libertatea navigaţiei şi comerţul liber sunt fundamentale”, a explicat Casa Albă, care a definit acţiunile Houthis drept „o ameninţare pentru SUA şi întreaga lume”. Pe 18 decembrie, peste 20 de naţiuni s-au alăturat iniţiativei americane şi au creat o coaliţie pentru apărarea navigaţiei în Marea Roşie. Proiectul se numeşte Operaţiunea Prosperity Guardian.

UPDATE Decizia lui Biden de a ataca Houthii a divizat Congresul

Decizia lui Biden de a ataca Houthi a divizat Congresul. În faţa sprijinului lui Mitch McConnell, liderul republican, care a subliniat că acţiunea este chiar întârziată, dar sper că „marchează un punct de cotitură în abordarea lui Biden faţă de Iran şi aliaţii săi”, alţii, precum deputatul democrat Ro Khanna, au denunţat intervenţia SUA, fără o autorizaţie oficială a Congresului.

UPDATE Houthi: Atacurile asupra navelor legate de Israel vor continua

Houthii „vor continua să vizeze navele legate de Israel în Marea Roşie”. Aşa a spus un purtător de cuvânt al rebelilor şiiţi. „Afirmăm că nu există absolut nicio justificare pentru această agresiune împotriva Yemenului, deoarece nu a existat nicio ameninţare la adresa transportului internaţional în Marea Roşie şi Marea Arabiei, iar atacurile au lovit şi vor continua să lovească navele israeliene sau cele care se îndreptau către porturi ale Palestinei ocupate”, scrie Mohammed Abdulsalam la „X”.

UPDATE Iranul „condamnă cu fermitate” atacurile împotriva Houthi

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat că Iranul „condamnă ferm” atacurile aeriene americane şi britanice în zonele controlate de Houthi din Yemen, relatează Nournews, citat de Times of Israel. „Considerăm că aceasta este o încălcare clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Yemenului, precum şi o încălcare a legilor, reglementărilor şi drepturilor internaţionale”, adaugă Kanaani.

UPDATE SUA şi aliaţi: scopul este „restabilirea stabilităţii în Marea Roşie”

Statele Unite şi aliaţii săi urmăresc „reintroducerea stabilităţii în Marea Roşie”. Acesta este ceea ce este subliniat într-o notă de presă comună. „Obiectivul nostru rămâne să diminuăm tensiunile şi să restabilim stabilitatea în Marea Roşie”, explică declaraţia care implică Statele Unite, Australia, Bahrain, Canada, Danemarca, Germania, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Regatul Unit.

UPDATE Australia a oferit ajutor

UPDATE Forţele americane şi ale coaliţiei au lovit joi seara peste 60 de ţinte în 16 locaţii ale militanţilor Houthi din Yemen, a declarat comandantul central al Forţelor Aeriene americane, generalul-locotenent Alex Grynkewich, într-un comunicat de presă

Peste 100 de elemente de muniţie au fost folosite în atacurile asupra nodurilor de comandă şi control, depozitelor de muniţii, sistemelor de lansare, instalaţiilor de producţie şi sistemelor radar de apărare aeriană, a precizat el, conform CNN.

"Rămânem angajaţi alături de partenerii noştri critici din întregul Orient Mijlociu pentru a ne apăra împotriva grupurilor de miliţie susţinute de Iran, inclusiv a militanţilor Houthi, şi a ameninţării pe care aceştia o reprezintă pentru securitatea şi stabilitatea regională", a declarat Grynkewich.

Oficialii Houthi au declarat anterior că atacurile au lovit mai multe locaţii din Yemen, inclusiv aeroporturi.

UPDATE Secretarul american al Apărării: Loviturile de astăzi au vizat locurile de lansare de rachete şi drone, radarele şi depozitele de arme

Această acţiune este menită să perturbe şi să degradeze capacităţile Houthi de a pune în pericol marinarii şi de a ameninţa comerţul global pe una dintre cele mai critice căi navigabile din lume. Acţiunea coaliţiei transmite un mesaj clar către Houthi că vor suporta şi alte consecinţe dacă nu îşi pun capăt atacurilor ilegale.

Loviturile de astăzi au vizat locaţii asociate cu vehiculele aeriene fără pilot, rachetele balistice şi de croazieră ale Houthis, precum şi cu capacităţile radarelor de coastă şi de supraveghere aeriană. Statele Unite îşi menţin dreptul la autoapărare şi, dacă este necesar, vom lua măsuri ulterioare pentru a proteja forţele americane, a spus Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

UPDATE Biden confirmă "lovituri defensive" în Yemen alături de aliaţi

Joe Biden: „Astăzi, la indicaţiile mele, forţele militare americane - împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Olandei - au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume.

Aceste lovituri sunt un răspuns direct la atacurile fără precedent ale Houthi împotriva navelor comerciale în Marea Roşie, inclusiv rachete balistice anti-navă - pentru prima dată în istorie. Aceste atacuri au pus în pericol personalul american, marinarii civili şi partenerii noştri, au pus în pericol comerţul şi au ameninţat libertatea de navigaţie.

Mai mult de 50 de naţiuni au fost afectate în 27 de atacuri asupra transportului maritim comercial internaţional. Echipaje din mai mult de 20 de ţări au fost ameninţate sau luate ostatice în acte de piraterie. Mai mult de 2.000 de nave au fost nevoite să se abată mii de mile pentru a evita Marea Roşie - ceea ce poate cauza întârzieri de săptămâni în ceea ce priveşte timpul de expediere a produselor. Iar pe 9 ianuarie, Houthis a lansat cel mai mare atac de până acum - vizând direct navele americane.

(...)

Săptămâna trecută, împreună cu 13 aliaţi şi parteneri, am emis un avertisment fără echivoc că rebelii Houthi vor suporta consecinţele dacă atacurile lor nu vor înceta. Iar ieri, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care le cere rebelilor să înceteze atacurile asupra navelor comerciale.

Acţiunea defensivă de astăzi urmează acestei ample campanii diplomatice şi escaladării atacurilor rebelilor Houthi împotriva navelor comerciale.

Aceste lovituri ţintite reprezintă un mesaj clar că Statele Unite şi partenerii noştri nu vor tolera atacuri asupra personalului nostru şi nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai importante rute comerciale din lume. Nu voi ezita să direcţionez măsuri suplimentare pentru a ne proteja oamenii şi libera circulaţie a comerţului internaţional, după cum va fi necesar."

VEZI AICI Cine sunt Houthis şi de ce atacă navele comerciale

UPDATE La operaţiune participă atât nave şi avioane, cât şi submarine

Un oficial american a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că loviturile au fost efectuate de avioane, nave şi un submarin.

Pe X, fostul Twitter, jurnalistul independent yemenit Ali al-Sakani afirmă: "Lovituri aeriene asupra poziţiilor Houthi în Sanaa, Saada, Dhamar şi Hudaydah, mi-au spus localnicii".

UPDATE Atacurile din Yemen au început oficial – atacuri în mai multe locaţii din Yemen în acest moment

SUA şi Marea Britanie au început lovituri asupra unor ţinte houthi din Yemen - potrivit Reuters.

Agenţia de ştiri citează în raportul său patru oficiali americani.

Trei explozii au fost auzite în capitala ţării, Sanaa.

La operaţiune participă atât nave şi avioane, cât şi submarine.

Locurile de lansare de rachete şi drone, radarele şi depozitele de arme din jurul oraşelor Hodeidah şi Hajjah şi infrastructura din Sanaa se numără printre posibilele ţinte, relatează WSJ.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken le-a spus liderilor regionali în timpul vizitei sale că un atac împotriva Houthiilor este o „acţiune defensivă” şi „nu o escaladare”.

UPDATE Şi alte ţări ar putea participa la acţiunile împotriva rebelilor din Yemen / Rebelii ameninţă cu represalii

Potrivit administraţiei Biden, citată de mai multe publicaţii, alte 2-3 ţări încă nenumite s-ar putea alătura atacurilor asupra Yemenului.

Grupul de rebeli prin intermediul mai multor declaraţii şi postări pe canalele de comunicare a ameniţat că vor exista represalii dacă SUA şi Marea Britanie vor ataca.

UPDATE Arabia Saudită îşi deschide spaţiul aerian pentru avioanele de luptă americane şi britanice

UPDATE Presa internaţională: SUA şi Marea Britanie va ataca rebelii din Yemen într-un interval cuprins în următoarele 24 de ore

The Telegraph: Trupele şi navele britanice vor participa la acţiunea militară împotriva rebelilor din Yemen, care a fost aprobată de Consiliul de Miniştri.

Administraţia Biden a informat liderii Congresului că vor avea loc atacuri aeriene din SUA şi Marea Britanie în Yemen în această seară, potrivit Huffington Post.

Marea Roşie şi Canalul Suez, importante pentru România

România, prin portul Constanţa, este una dintre ţările care este direct afectată de această criză. Multe linii regulate de transport containere ce trec prin Canalul Suez au ca destinaţie Portul Constanţa, printre bunurile aduse pe apă în ţară numărându-se autoturisme, materiale electrice, haine, încălţăminte sau produse din metal.

Locurile de lansare de rachete şi drone, radarele şi depozitele de arme din jurul oraşelor Hodeidah şi Hajjah şi infrastructura din Sanaa se numără printre posibilele ţinte, relatează WSJ.

VEZI AICI Cine sunt Houthis şi de ce atacă navele comerciale

Ştire iniţială

Miniştrii cabinetului au fost invitaţi la o şedinţă joi, la ora locală 19.45, pentru a discuta despre criza din Orientul Mijlociu. Întâlnirea vine la o zi după ce secretarul britanic al  Apărării, Grant Shapps, a lăsat să se înţeleagă că va avea loc o operaţiune împotriva rebelilor houthi.

Joi dimineaţă a avut loc o reuniune de urgenţă Cobra a miniştrilor de rang înalt, urmată de o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate, relatează The Telegraph.

Săptămâna aceasta, forţele navale britanice şi americane au distrus "mai multe drone de atac" lansate de rebelii houthi susţinuţi de Iran în Marea Roşie, considerat a fi cel mai mare atac de până acum al forţelor din Yemen.

Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care a cerut încetarea imediată a atacurilor houthi şi a aprobat dreptul statelor membre ale ONU de a-şi apăra navele.

Rezoluţia ONU a cerut "ca rebelii houhi să înceteze imediat toate aceste atacuri, care împiedică comerţul global şi subminează drepturile şi libertăţile de navigaţie, precum şi pacea şi securitatea regională".

Unsprezece naţiuni au votat în favoarea rezoluţiei, dar Rusia, China, Mozambic şi Algeria s-au abţinut.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici