SUA: Medic omorât pentru că făcea avorturi

Un medic care practica întreruperi de sarcină în stadiu avansat în Statele Unite a fost împuşcat mortal în timp ce intra, duminică, într-o biserică din Kansas, au declarat autorităţile locale.

32 afișări
Imaginea articolului SUA: Medic omorât pentru că făcea avorturi

SUA: Medic omorât pentru că făcea avorturi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medicul, George Tiller, oaia neagră a mişcării antiavort, a mai fost şi în trecut victima unor atentate.

El a fost ucis cu puţin timp înainte de ora locală 10.00 (18.00 ora României), în timp ce intra într-o biserică luterană din oraşul Wichita, unde asistase la slujba de duminică, de un bărbat care a fugit la bordul unei maşini albastre marca Ford, au declarat poliţia şi primăria.

Poliţia federală (FBI) a fost mobilizată pentru a încerca să găsească agresorul, ale cărui plăcuţe de înmatriculare indică o localitate de la periferia oraşului Kansas, la circa 300 de kilometri de Wichita.

Doctorul Tiller, în vârstă de 67 de ani, era unul dintre puţinii medici care practică întreruperea de sarcină în stadiu avansat, adică intervenţii efectuate atunci când produsul de concepţie ar fi fost viabil în mediul extrauterin.

El a fost în mod constant ţinta mişcărilor "proviaţă" care organizează manifestaţii în faţa clinicii din Wichita.

În 1986, clădirea a fost grav avariată de o bombă amplasată sub acoperiş. În 1993, medicul însuşi a fost rănit de focuri de armă la braţ de un agresor care a fost arestat şi condamnat la 11 ani de închisoare.

El însuşi urmărit în justiţie pentru că a practicat 19 avorturi "ilegale" în 2003, medicul a fost achitat în martie. Denunţând o "vânătoare de vrăjitoare", el a explicat că este sub protecţia FBI de la descoperirea, în 1994, a unei liste de persoane ameninţate cu uciderea, în care el ocupa primul loc.

El a precizat că este directorul uneia dintre cele trei clinici care practică întreruperi de sarcină în stadiu avansat din Statele Unite. Aceste intervenţii sunt legale în Kansas dacă doi medici independenţi certifică faptul că mama riscă probleme de sănătate ireversibile în cazul naşterii.

Doctorul Tiller a fost acuzat că ar avea legături financiare cu medicul care oferea a doua opinie.

Drama din Wichita survine în timp ce preşedintele Barack Obama a făcut apel, în urmă cu două săptămâni, la susţinătorii şi adversarii avortului să găsească un "teren de înţelegere", într-un discurs pronunţat într-o universitate catolică, pe care mediile "proviaţă" l-au considerat drept o provocare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici