SUA nu susţin ideea Turciei privind crearea unei zone de excludere aeriană la frontiera cu Siria

Casa Albă nu susţine, în continuare, crearea unei zone de excludere aeriană între Siria şi Turcia, o idee apărată insistent de Ankara, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Executivului american, relatează AFP.

234 afișări
Imaginea articolului SUA nu susţin ideea Turciei privind crearea unei zone de excludere aeriană la frontiera cu Siria

SUA nu susţin ideea Turciei privind crearea unei zone de excludere aeriană la frontiera cu Siria

Această propunere nu este o soluţie bună "în acest stadiu", a declarat Josh Earnest, răspunzând unor articole din presa americană care sugerează o schimbare a poziţiei Statelor Unite asupra acestui subiect, după o vizită a vicepreşedintelui american Joe Biden în Turcia.

"În această etapă, nu credem că o zonă de excludere aeriană este adaptată", a subliniat reprezentantul Casei Albe, evocând o situaţie umanitară "teribilă" în Turcia, cu prezenţa la frontiera sa cu Siria a "peste un milion de refugiaţi".

Biden a abordat această problemă cu preşedintele şi premierul turc, în timpul vizitei sale în Turcia, în urmă cu zece zile, a recunoscut Earnest. Însă purtătorul de cuvânt a adăugat că "nu poate spune detaliat ce progrese au putut să facă în discuţiile lor în această etapă".

Turcia a pus drept condiţie pentru intrarea sa în coaliţia contra grupării Statul Islamic (SI) crearea unei zone-tampon şi unei zone de interdicţie aeriană de-a lungul frontierei sale cu Siria.

Ea susţine de mult timp ideea unei zone-tampon, în special pentru a primi acolo refugiaţii nevoiţi să fugă de luptele dintre regimul sirian al lui Bashar al-Assad, rebeli şi jihadiştii SI.

Ankara consideră insuficiente raidurile aeriene ale coaliţiei şi apreciază că ameninţarea jihadistă va fi eliminată doar odată cu îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad, pe care-l critică dur.

Însă, până în prezent, Ankara nu a reuşit să-şi convingă aliaţii din NATO.

Spre deosebire de turci, americanii rămân concentraţi pe lupta antijihadistă. "Suntem de acord cu turcii, este nevoie de o tranziţie politică fără al-Assad", a subliniat la Istanbul vicepreşedintele american Biden, "dar, pentru moment, prioritatea noastră absolută în Irak şi Siria rămâne înfrângerea SI".

Contrar Statelor Unite, Turcia refuză să ofere ajutor militar forţelor kurde care apără oraşul sirian Kobane asediat de jihadişti. Sub presiunea aliaţilor săi, ea a acceptat să autorizeze trecerea spre Kobane, prin teritoriul său, a combatanţilor peshmerga kurzi din Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici